НОВИНИ

Гватемала евакуира жители след изригването на вулкан

гватемала евакуира жители изригването вулкан
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
07:25, 05.05.2023
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Гватемалските власти евакуираха стотици хора и затвориха път, след като най-активният вулкан в Централна Америка изригна в четвъртък, изхвърляйки гъсти облаци пепел над ферми и градове недалеч от столицата.

Около 350 души са били евакуирани от общности в подножието на вулкана, каза служителят на гражданската защита Родолфо Гарсия пред АФП. Центърът за бедствия Конред в Гватемала каза, че вулканът Фуего изпраща "пирокластични потоци" - високотемпературна смес от газ, пепел и скални фрагменти, "които се спускат с голяма скорост надолу по склоновете на вулканичния комплекс." Стълбът от вулканична пепел достига височина над 6000 метра над морското равнище. Конред каза, че пепелта пада на запад и югозапад от вулкана, който е на 35 километра югозападно от столицата Гватемала Сити. Може да последват по-силни емисии, тъй като изригването на „високо ниво“ продължава, а при валежи може да се образуват кални свлачища.

Гарсия изчисли, че 130 000 души живеят в райони, изложени на падащата пепел, която се изсипала на разстояние до 100 километра от кратера. Той каза, че 13 спешни приюта са отворени в четири близки града, способни да осигурят убежище на 7600 души. Властите решиха да затворят маршрута по склоновете на вулкана, който свързва няколко града с колониалния град Антигуа, основната туристическа атракция на страната и обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Живеещите в райони, изложени на риск от облака пепел, и туристите са призовани да следват внимателно всички инструкции от властите и да избягват ограничена зона от седем километра около вулкана. Жителите трябва да покриват резервоарите за вода, за да избегнат замърсяване, да носят маски, за да не вдишват пепелта, да почистват падналите отломки от покривите на домовете си, за да предотвратят щети, причинени от тежки отлагания, и да имат готови комплекти за оцеляване при евакуация за себе си и за своите домашни любимци. Транзитната полиция публикува снимки, показващи автомобили и мотоциклети, спрели покрай магистрали, за да избегнат затъването в падналата пепел.

Миналия декември изригване на лава и пепел от същия вулкан принуди гватемалските власти да затворят временно най-голямото летище в страната. Високият 3763 метра вулкан изригва средно на всеки четири до пет години. През 2018 г. изригване изпрати реки от лава, излели се по стените му, опустошавайки село Сан Мигел Лос Лотес, убивайки 215 души и оставяйки подобен брой изчезнали. В Гватемала има два други активни вулкана в западната и южната част на страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Околовръстният път на Благоевград създава рискове заради липсващо осветление
Околовръстният път на Благоевград създава рискове заради липсващо осветление
Франция може да поднови телефонните разговори Макрон-Путин
Франция може да поднови телефонните разговори Макрон-Путин