НОВИНИ

Има сделка за търговското споразумение за Брекзит

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:02, 24.12.2020
Чете се за: 01:25 мин.
По света
доналд туск януари последната дата отлагане брекзит
Слушай новината

Лондон и Брюксел постигнаха търговско споразумение, по което преговаряха от 10 месеца, съобщиха източници от Евросъюза и британското правителство.

Британската страна увери, че всички "червени линии" на острова са били защитени. Връщаме си контрола над нашите пари, нашите граници, закони, търговия и риболовни зони, обяви източник от Даунинг Стрийт, цитиран от Ройтерс. Подписахме първото споразумение за свободна търговия, основано на нулеви тарифи и нулеви квоти, постигано някога с Евросъюза, посочва източникът от Лондон. Той подчертава, че пробивът е осъществен за рекордно време и при изключително трудни условия.

Споразумението защитава целостта на британския вътрешен пазар и мястото на Северна Ирландия в него. То изключва роля на Европейския съд за Великобритания. Евросъюзът ще продължи сътрудничеството с Великобритания във всички области, заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя определи споразумението като балансирано и справедливо. То съдържа ефективен инструмент за реакция в случай на изкривяване на конкуренцията. Евросъюзът е добре подготвен за Брекзит и е време да обърнем страницата, заяви фон дер Лайен.


Очаквайте подробности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте какво приготвят за Бъдни вечер в Джулюница
Вижте какво приготвят за Бъдни вечер в Джулюница
Възстановено е движението по пътя Асеновград - Нареченски бани
Възстановено е движението по пътя Асеновград - Нареченски бани