НОВИНИ

Иван Чепаринов и Нургюл Салимова са водачи при мъжете и жените след първия ден на световното по ускорен шахмат

Шампионатът в узбекистанския град Самарканд започна днес, а след откриващия ден Чепарино и Салимова делят първите места в надпреварите при мъжете и жените.

иван чепаринов победа антоанета стефанова реми осмия кръг fide grand swiss
bnt avatar logo
от БНТ
21:20, 26.12.2023 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Българските шахматисти направиха изключително силен старт на световното първенство по ускорен шахмат в узбекистанския град Самарканд, като след откриващия ден Иван Чепаринов при мъжете и Нургюл Салимова при жените са сред водачите във временното класирането.

При мъжете, където участват 202-ма шахматисти от цял свят, след първите пет кръга петима играчи са с актив от 4,5 точки, с които разделят първата позиция, като освен нашият Иван Чепаринов това са многократният световен шампион и водач в световната ранглиста Магнус Карлсен от Норвегия, китаецът Ю Яни и индийците Видит Сантош и Аржун Еригаиси.

Българският гросмайстор започна надпреварата с три поредни победи - над Реймънд Сон от Тайван, над Гуха Митраба от Индия и над руснака Игор Лисий. В четвъртия кръг шахматистът от Асеновград направи реми с Бхарат Субраманиям от Индия, но в петия се върна на победния път, надигравайки играещия за Румъния унгарски гросмайстор Ричард Рапорт.

При дамите 20-годишната Нургюл Салимова записа четири победи в четирите си партии от програмата и с максимален актив от 4 точки оглавява класирането сред 117 участнички от цял свят. Единствената друга шахматистка със същите показатели до момента е китайката Чжу Цзинър, която ще бъде съперничка на Салимова в петия кръг, с който се открива програмата в сряда.

По пътя си към челото на класирането Салимова надигра последователно Хулкар Тохиржонова от Узбекистан, американките Дженифър Ю и Атуса Пуркашиян, както и Турмунх Мунхзул от Монголия.

"Направих 4 точки в 4 мача. Денят беше много добър за мен, но състезанието не е приключило. Предпочитам класическия шахмат, но този формат ме кара да съм по-спокойна", заяви българката след изиграването на последната си партия днес.

С 3,0 точки на 22-о място във временното класиране засега е световната шампионка за 2012-а година Антоанета Стефанова. Тя постигна победи над Ирода Хамракулова и Аруза Хамдамова от Узбекистан и Софио Гветадзе от Грузия, но допусна поражение във втория кръг от Меруерт Камалиденова от Казахстан.

Другите две българки в състезанието - Надя Тончева и Гергана Пейчева, са съответно 59-а и 60-а с актив от по 2 точки. Пейчева започна турнира със сензационен успех над бившата световна шампионка Александра Костенюк, която от тази година играе за Швейцария. След това обаче тя отстъпи на други две много класни съпернички - рускинята Полина Шувалова и индийката Хумпи Конеру, а в последната си партия за деня победи рускинята Екатерина Борисова. В същото време Тончева спечели партиите си със Сарвиноз Курбунбоева от Узбекистан и Сараю Велпула от Индия, но допусна поражения от Аян Алахвердиева от Азербайджан и рускинята Валентина Гунина.

Турнирът по ускорен шахмат при мъжете е в 13 кръга, докато при жените се играят 11 кръга, като наградният фонд на двете надпревари е съответно 350 000 и 150 000 щатски долара.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външната комисия на турския парламент одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО
Външната комисия на турския парламент одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО
Фатих Терим беше назначен за старши треньор в Панатинайкос
Фатих Терим беше назначен за старши треньор в Панатинайкос