НОВИНИ

Изборите в Грузия: Тбилиси между Брюксел и Москва

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:21, 24.10.2024
Чете се за: 04:20 мин.
Политика
Снимка:
Слушай новината

Тази събота в Грузия ще се проведат парламентарни избори. Последните проучвания показват огромно разделение в обществото, а основният въпрос пред грузинците е - Брюксел или Москва. Кой е човекът основал управляващата партия "Грузинска мечта", която зе едно десетилетие промени възгледите си и от проЕвропейска зае проКремълска позиция.

По улиците на Мцхета, градче на около 20 км от грузинската столица Тбилиси, е спокойно, почти няма агитационни материали, но има усещане за очакване. В неделя грузинците ще трябва да изберат 150 депутати, въпреки че населението от около 3 милиона и 700 хиляди души, като цяло одобрява присъединяването на Грузия към НАТО и ЕС, се оказва, че през последните години не са малко и онези, които искат по-топли взаимоотношения с Русия. И една от основните причини за това е милиардерът - Бидзина Иванишвили. На 68 години, голям част от живота си прекарва в Русия, има бизнес интереси в банковото дело и телекомуникационните компании. По данни на изданието Политико богатството му се изчислява на 7,6 милиарда долара. През 2012 година основава партия "Грузинска мечта". Иванишвили е премиер на Грузия за около година. Идва на власт със силно ПроЕвропейски послания.

"Ние няма да можем да променим Русия, по-добре ще е да променим себе си, да работим повече върху себе си. И да установим връзки с Русия такава, каквато е", каза премиерът на Грузия на 25.10.2013 Бидзина Иванишвили2012-2013.

Десет години по-късно, той продължава да е сивият кардинал на грузинската политика, но ориентация му сякаш вече е точно обратната на прозападна. А посланието му, което идва през управляващата партия "Грузинска мечта" - мир или Брюксел.

"Мисля, че ако опозицията победи, първото нещо, което ще се случи е война. А ние вече сме били във война, през 2008. Няма да има икономическо развитие, мир, ще се върнем обратно в 90те когато нямахме нищо! Не познавам друг човек като Иванишвили. Той направи всичко, за да сме добре. Господ ни даде Бидзина, каза пенсионерът Олег Мичвари.

Не са малко и привържениците на опозицията - пет партийни обединения с ясна проевропейска ориентация и ясно дефинирано несъгтласие с политиките на Кремъл", каза пенсионерът Олег Мичвари.

"Със сигурност ще гласувам. Очаквам промяна. И да, искам път в Европа! И се надявам да спечелим!", коментира продавачът Кети Хохобашвили.

Снимки: БТА / архив

Според бивши съветници на Бидзина Иванишвили, той ще направи всичко възможно, да удържи властта си, а според изданието "Политико" има и средствата, с които да го направи.

"Той няма принципи и ценности, които да го спрат. Ако е необходимо - ще вика Да живее Черврната армия сутрин, а вечер - Да живее НАТО. Той ще направи всичко, за да запази властта си", обясни Гиа Хухашвили, който е бивш съветник на Бидзина Иванишвили.

Мнението на политолози е, че след изборите в Грузия НЕ са изключени размирици. Освен това има опасения от политически репресии, в случай на победа на "Грузинска мечта". Мнозина мислят, че стремежът на партията към ЕС е само симулация. И доказателство за това са законите за чуждестранните агенти и за ЛГБТи общността, които не само са подобни на руските, но и рязко ограничават граждански права и свободи. Изборът на грузинците ще стане ясен в събота.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Генчев: Берое са агресивни и добре групирани, нуждаем се от креативност
Генчев: Берое са агресивни и добре групирани, нуждаем се от креативност
Церемонията по откриването на Игрите в Париж е струвала около 100 млн. евро
Церемонията по откриването на Игрите в Париж е струвала около 100 млн. евро