НОВИНИ

Изложбата "Татарската плячка" гостува в Двореца в Балчик

bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 09.08.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Изключително редки монети, сечени от венецианските дожове в края на 14 век, гостуват в Двореца в Балчик. Те са акцент в изложбата "Татарската плячка", която за първи път представя пред публика съкровището, открито през 2018 година, при археологически разкопки на Калиакра.

Уникалното съкровище е открито след 3-годишна упорита работа на доц. Бони Петрунова и екипа й, който изучава столицата на Добруджанското деспотство. За него се смята, че е събирано от член на татарската орда на Актав, плячкосвала земите ни в края на 14 век.

"Когато открихме гърнето, аз също мислех, че то е пълно само с монети, и когато почнахме да вадим златните накити, просто беше изключително приятна изненада. Самите монети за мен безспорно са ценни преди всичко не толкова като злато, а колкото като информация", коментира доц. д-р Петрунова.

"Защото ние, археолозите имаме една много особено мисия - ние сме модераторите между мъртвия свят и съвременния свят, и трябва да направим така мъртвите паметници по някакъв начин да оживеят", заяви и проф. Хитко Вачев от РИМ - Велико Търново.

Такива дукати се откриват за първи път у нас и с това се попълват някои празноти в нумизматиката. Според учените те са използвани като разменна монета само между владетели или са имали представителна функция. Извън историческата им стойност, те са и много скъпи. Особено с ликовете на дожовете, управлявали едва по няколко години Венеция, защото са сечени еднократно.

"Тези монети много рядко се намират и те добиват на аукционите, на пазарите на културни ценности голяма стойност", допълни доц. д-р Петрунова.

Само един от дукатите струва един милион евро, заяви проф. Петрунова. Освен тях, в съкровището присъстват монети от набезите на татарската орда в други български, сръбски и влашки княжества. Изложбата ще гостува в Двореца до края на октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестно автошествие тръгна към граничния пункт "Калотина"
Протестно автошествие тръгна към граничния пункт "Калотина"
Хора с увреждания шият в Пловдив български знамена за Съединението
Хора с увреждания шият в Пловдив български знамена за Съединението