НОВИНИ

Изпадането – неизбежно! (част 2)

изпадането ndash неизбежно част
bnt avatar logo
от БНТ
13:34, 16.05.2023
Чете се за: 09:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Вече познавате странната съдба на Херман Хрейдарсон. Снажният исландец изпада пет пъти от Висшата лига в кариерата си, при това постига този забележителен "подвиг" с пет различни отбора, Но това не е единственият футболист, който е трябвало да изпие горчивата чаша до дъно в края на сезона. По-рано в историята на Висшата лига има и друг пример за състезател, който напуска първото ниво на английски футбол пет пъти. Нейтън Блейк. Между 1994 и 2004 Блейк изиграва скромните 92 мача в най-вълнуващото вътрешно първенство в света за Шефийлд Юнайтед, Болтън, Блекбърн и Уулвърхемптън. Изпада и с четирите състава, като с Болтън злощастието във футболно отношение го сполетява два пъти. И ако Хрейдарсон изпада с пет състава, то исландецът поне може да каже, че е играл 11 години във Висшата лига и е имал успешни периоди в Ипсуич и Портсмут. Блейк играе в най-високото ниво на английската йерархия пет години. Изпада във всяка една от тях. Неизбежно.

Шефийлд Юнайтед, 1994: Прекарал 3 години в школата на Челси, Блейк започва професионалния си път в Кардиф. С уелския тим той подписва едва 18-годишен през 1990. В онези години тимът се намира в Четвърта дивизия. Бележи относително често, става водещ играч за Кардиф. Вниманието към него се увеличава и през 1994 получава обаждане с повече от примамлива оферта, идваща директно от тим от Висшата лига - Шефийлд Юнайтед. През февруари Блейк се присъединява към "остриетата" за 300 000 паунда. Първата му епопея при най-силните отбори е относително кратка. Шефийлд е в затруднено положение и се намира в зоната на изпадащите, когато Нейтън се присъединява към отбора. Четири победи в 28 мача и само 22 отбелязани гола са ясното доказателство в що за форма се намира Юнайтед. Блейк обаче впечатлява - вкарва 5 гола в 12 мача във Висшата лига, включително 2 попадения срещу Нюкасъл. Всичко това не помага на "остриетата". Шефийлд Юнайтед и Нейтън Блейк изпадат.

Болтън Уондърърс, 1996: Блейк решава, че ще остане в Шефийлд напук на изпадането. През следващата кампания е голмайсторът на тима, като бележи 17 пъти, но тимът му не успява да се изкачи обратно при големите и финишира на седма позиция. През сезон 1995/1996 Нейтън продължава да вкарва и си тръгва от "Брамал Лейн" с 14 гола зад гърба си. Казах "тръгва", защото той не доиграва сезона в Юнайтед. През декември 1995 новаците във Висшата лига Болтън решават, че той може да помогне на тима да се установи сред големите риби и плаща за услугите на Блейк 1.2 млн паунда. Дали това е било най-мъдрото решение е въпрос на друга дискусия. Нападателят преминава в клуб, който е спечелил само 2 от първите си 18 двубоя. На всичкото отгоре стрелецът така и не успява да пренесе головата си мощ от Шефийлд в Болтън и бележи само веднъж до края на сезона през май - срещу Мидълзбро. Закономерното се случва - Болтън и Нейтън Блейк изпадат.

Болтън Уондърърс, 1998: Сякаш чувстващ се доста по-комфортно в Чемпиъншип, Нейтън Блейк остава в редиците на Болтън, като вкарва 20 гола през следващия сезон, а Уондъръръс нямат абсолютно никакъв проблем със светкавичното си завръщане във Висшата лига, финиширайки с 98 точки и 100 гола. В първия ден от кампанията 1997/1998 Блейк вкарва при победата срещу Саутхмептън. Но си личи, че тимът отново не е подготвен да се съревновава с останалите състави, които го превъзхождат финансово и тактически. Следва серия от 9 срещи без успех. Героят на нашата история не реализира гол за срок от три месеца. През ноември Болтън влиза в зоната на изпадащите и мрачната сянка на миналото пак изплува. И макар да завръща към по-славните си дни и да приключва сезона като топреализатор на тима с 12 гола, Нейтън трябва да преглътне още едно разочарование. Болтън и Нейтън Блейк изпадат. За втори път.

Блекбърн Роувърс, 1999: Определено Блейк не иска да си спомня за този период. Заради неоспоримите му голови способности и все още не чак толкова напредналата му възраст офанзивният играч не спира да привлича по-скромните отбори във Висшата лига, които виждат в него перфектния вариант за нападател, който да вкарва над 10 гола през сезона. И историята се повтаря болезнено. Сумите по трансферите се увеличават, но с тях не могат да бъде закупен и просперитет. Новият дом на Блейк е Блекбърн Роувърс - славният тим, който е станал шампион на Англия само преди няколко години, но към момента на присъединяването на Блейк се намира на 17-о място с 2 победи в 10 мача. Нейтън открива сметката си не срещу кого да е, а срещу Манчестър Юнайтед, но отборът му губи. Две седмици по-късно Блекбърн вече е последен в класирането. Нищо не е загубено и до пролетта Роувърс продължава да се бори със зъби и нокти за оцеляването си. Трагична серия в епилога на сезона, включваща 5 равенства и 3 загуби в заключителните 8 срещи предизвикат само едно нещо - на 12 май 1999 Блекбърн и Нейтън Блейк изпадат. За нападателя това е четвърти подобен случай за последните 6 сезона.

Уулвърхемптън, 2004: Блейк прекарва в Блекбърн още 2 години, в които тимът от "Иууд Парк" се стреми към завръщане в елита. Най-парадоксалното е, че когато най-накрая Роувърс успява да осъществи мисията си и се качва във Висшата лига, Нейтън... напуска и отива в Уулвърхемптън, защото вече е загубил статута си на титуляр. През 2001 той подписва с "вълците", които все още са много далеч от футбола на най-високо ниво и са в Чемпиъншип. Ще мине време, преди на "Молиню" да се появят фигури като Пол Инс и Денис Ъруин, чиито опит ще изстреля Уулвс в първото ниво на английския футбол. Блейк сформира чудесно партньорство в атаката с Дийн Стъридж, а по-късно новият ми колега в предни позиции е Кени Милър. През 2002/2003 отборът стига до плейофите, където се справя с Рединг на полуфинала. В решаващия мач "вълците" побеждават бившия тим на Блейк Шефийлд Юнайтед с 3:0 именно с голове на Нейтън и Милър. И след 19 години Уулвърхемптън се връща във Висшата лига. Оказва се обаче, че чакането, продължило близо две декади, не си е струвало особено много. Тимът прекарва 34 от общо 38 седмици през сезона в зоната на изпадащите. Само 7 победи за цялата кампания, по време на която вече познатият ни до болка Нейтън взима участие в скромните 13 срещи. Не ми се ще да го казвам, но Уулвърхемптън и Нейтън Блейк изпадат.

Това е и последният шанс за нападателя да се докосне до този шампионат. През 2005 получава шестмесечно наказание да не играе заради употреба на забранено вещество, присъединява се към непрофесионалния Нюпорт Каунти през 2006, където изиграва само 5 мача преди да прекрати кариерата си през октомври същата година. Нейтън вероятно си спомня с умиление за времената в ниските нива на английския футбол. За Висшата лига - не съм толкова сигурен.

Изпадането – неизбежно! (част 1)

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Божков: Готов съм да се върна в България като защитен свидетел
Васил Божков: Готов съм да се върна в България като защитен свидетел
Борислав Сарафов вече е с охрана
Борислав Сарафов вече е с охрана