НОВИНИ

На какво се дължи кризата с рязкото поскъпване на електроенергията?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:50, 03.10.2021
5381
Чете се за: 04:40 мин.
След новините
Слушай новината

Рязкото увеличение на цената на тока е тема на рубриката "След новините" тази вечер. Не само повишеното международно търсене на природен газ е причина за поскъпване на електроенергията.

Турал Юсеинов е управител на малка фирма за прахово боядисване в Русе. Основните ресурси за производството му са праховата боя и електроенергията само за последните два месеца цената на тока се е увеличила с 200 лева.

"Всяко увеличение се отразява, защото ние сме сключили договори с големите фирми преди години и реално консумативите постоянно скачат. Не можем да преговаряме за цени, защото все пак това са големи производители и трябва да се съобразяваме с техните изисквания", обясни Турал.

Всички фирми у нас трябва да купуват ток от свободния пазар, тоест през Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Само за месец обаче цените скочиха в пъти. Наложи се ДАНС и МВР да влязат на проверка в Комисията за енергийно и водно регулиране и борсата, за да търсят причината. Бизнесът заподозря спекула. Основната причина за повишаване на цените обаче е недостигът на газ в цяла Европа заради възстановяването на бизнеса, който се събужда след ковид кризата.

Има ли спекула с цената на тока - агенти на ДАНС проверяват в КЕВР и енергийната борса

Така накратко може да се опише енергийният пазар в България. Цената е
една от най-ниските в цяла Европа, бизнесът не може обаче да си я позволи.
Мощностите ни работят на пълен капацитет, но енергията се изнася на
големи пакети. Правителството изготвя спешни мерки, които обаче не могат
да влязат в сила веднага. А дали ще има пари за тях също е под въпрос. Всичко зависи от това дали енергийните производители ще излязат на печалба.

По думите на служебния министър на икономиката Андрей Живков обаче не винаги бизнесът знае какво иска. От една страна е изискването на Европа да изпълним изискванията за зелената сделка, а от друга страна липсата на алтернативен източник на електроенергия у нас, различен от въглищата.

БЕХ: Рекордни нива на износ на ток от България към региона

В понеделник служебното правителство представи три групи от мерки - намаляване на цената на тока за бизнеса, като на потребителите се върнат по 50 лева на мегаватчас използвана енергия, увеличаване на контрола върху енергийната борса и предлагане на по-малки пакети електроенергия на пазара, така че да се намали износът на големи количества ток.

Според идеята на правителството новите мерки могат да влязат в сила едва след поредна актуализация на държавния бюджет през декември.

Отделно съществуват и още два проблема: бизнесът можеше да не пострада толкова, ако се беше застраховал срещу рязка промяна на цената на тока. Продуктът се предлага и на нашата борса, но от общо 80 участници, едва около 10 се възползват, показват данните на борсата.

Под въпрос остава идеята за финансиране на помощта на бизнеса от свръхпечалбата на държавните енергийни компании. Според изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг такава печалба може и да няма.

Така остават отворени въпросите - ще има ли достатъчно пари, за да бъде подпомогнат бизнесът и навременна ли ще бъде мярката, ако се случи след два месеца? От своя страна компаниите ще си вземат ли поука и ще започнат ли да мислят за тока като за стока, която трябва да купуват изгодно? Ще има ли нови продукти на борсата, които да гарантират разнообразието на пакети, които се предлагат? Предстои да разберем, на фона на идващата зима.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн Мюнхен загуби за първи път в Германия
Байерн Мюнхен загуби за първи път в Германия
Ливърпул и Манчестър Сити направиха зрелищно равенство в страхотен мач
Ливърпул и Манчестър Сити направиха зрелищно равенство в страхотен мач