НОВИНИ

Какво разказаха евакуирани от Тел Авив българи

57 български граждани пристигнаха на летище София с евакуационен частен полет

пристигнаха български граждани евакуационен частен полет тел авив летище софия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:36, 11.10.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

С евакуационен частен полет от Тел Авив на летище София днес пристигнаха още 57 български граждани. Местата за гражданите бяха осигурени от Министерството на външните работи чрез посолството на страната ни в Тел Авив.

МВнР осигури връщането в страната на още 57 българи от Израел

Сред успешно изведените от страната са 29 туристи, семейства с малки деца и граждани, намиращи се в особено рискови зони. След като кацнаха у нас, някои от евакуираните разказаха за преживяното пред журналисти.

Добавиха ни в списък за изчакване за няколко дни, каза Радина Димитрова, която живее от 15 години в Държавата Израел. Тя разказа, че градът, в който пребивава – Ашдод, се намира на 40 км от Ивицата Газа. Гледахме да се приберем максимално бързо, защото имаме две малки деца, посочи Димитрова. В Израел е останал баща ѝ.

В Рамат Ган не е толкова страшно, колкото при границите, но е голям тормоз с ракетите, каза Ценка Луканова. Разбира за полета обратно към България от българското посолство. Тя живее в Израел от 20 години и има двойно гражданство. Луканова разказа, че общината в града, в който живее, непрекъснато дава информация на гражданите за спешни телефони за контакт при нужда, както и указания с какво да се запасят.

Инструктираха ни да си купим вода, свещи, консерви, радиоапарати на батерии, защото може да спре токът, ако ударят централите, уточни тя.

Луканова обясни, че има и други българи, които искат да се приберат. Тя разказа, че имало българска гражданка, която направила собствен списък на хората, които желаят да се върнат в страната.

МВнР препоръчва на българите в Израел да се регистрират в посолството ни в Тел Авив

Ситуацията е много тежка. Някои казват, че Близкият изток няма да бъде вече същият, каза пастор Иван, който представлява Международно християнско посолство в Йерусалим. Той е бил в Държавата Израел с голяма група туристи от 150 души. Бяхме в Йерусалим, отбеляза той. Няколко пъти ходихме до бомбоубежища. По думите му Йерусалим е едно от най-спокойните места.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Следете най-важното от войната между Израел и Хамас
Следете най-важното от войната между Израел и Хамас
Четирима българи излизат за място на полуфиналите в Будва днес
Четирима българи излизат за място на полуфиналите в Будва днес