НОВИНИ

Кирил Георгиев си подпечата държавната титла по класически шахмат кръг преди края

Борил Гочев
от Борил Гочев
09:27, 28.01.2023
Чете се за: 02:25 мин.
Спорт
кирил георгиев подпечата държавната титла класически шахмат кръг края
Слушай новината

Гросмайстор Кирил Георгиев си осигури титлата от Държавното първенство по класически шахмат за 2023 година, след като преди последния ден от надпреварата той е недостижим на върха в класирането.

В предпоследния 8-ми кръг Георгиев завърши реми с черните фигури срещу Момчил Николов, с което събра общ актив от 6.5 точки и на практика е недостижим на върха преди последните партии. Във финалния ден от шампионата Кирил Геоергиев се изправя с белите фигури срещу Момчил Петров.

На втора позиция засега остава Нургюл Салимова с 5.5 точки, но цели седмина шахматисти изостават само на половин точка от нея. В последния кръг Салимова ще играе с черните фигури срещу Цветан Стоянов.

При дамите пък предпоследния ден от шампионата предложи нова смяна на водачеството, след като досегашната лидерка Белослава Кръстева отстъпи на Виктория Радева. От това се възползва Надя Тончева, която се наложи над Светла Йорданова с белите фигури и по този начин оглави еднолично подреждането с актив от 6 точки. Плътно зад нея обаче се намират Кръстева и Радева, които са с по 5.5 пункта.

В последния ден от първенството Надя Тончева излиза с черните фигури срещу Адриана Николова, Белослава Кръстева се изправя също с черните срещу Петя Караиванова, а Виктория Радева ще играе с белите срещу Патрицие Найманова.

Веднаха след края на последните партии днес от 14.00 часа в комплекс Palms Royale Sofia в Гранд хотел "Милениум" в София ще се проведе и церемонията по награждаване на победителите, както и закриването на турнира.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Атанасова: Направихме достатъчно усилия, бяхме готови да предложим много отдалечено експертно правителство
Десислава Атанасова: Направихме достатъчно усилия, бяхме готови да предложим много отдалечено експертно правителство
Цончо Ганев за референдума срещу еврото: За 2 седмици обединихме стотици хиляди хора
Цончо Ганев за референдума срещу еврото: За 2 седмици обединихме стотици хиляди хора