НОВИНИ

Кирил Петков: Няма разцепление в коалицията, но стабилността не е на всяка цена

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
10:52, 15.04.2022
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
живо румен радев коментира актуални въпроси
Слушай новината

Няма разцепление в управляващата коалиция, но ние сме обещали да работим на базата на принципи и стабилността не е на всяка цена. Това заяви министър-председателят Кирил Петков, който е на посещение в комплекса "Мини Марица-изток" в Раднево.

"Мантрата "стабилност на всяка цена" не е, при нас е "стабилност на база на принципите, зад които стоим", уточни Петков.

Министър-председателят призова партиите, които вчера гласуваха против предложението на "Продължаваме промяната" за парите за ремонти на пътища, да премислят и да гласуват по различен начин, когато законопроекта бъде внесен повторно. Предложението на управляващите предвижда изплащане на половината от сумата за ремонти - около 650 млн. лв. веднага, а останалата част - след проверка и контрол на разходите.

"Така хем пътищата ще могат да се ремонтират, хем ще сме сигурни, че има контрол на средствата за това", каза Петков.

Министър-председателят очаква парламентът да не одобри кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ. Това би позволило на коалицията да обсъди спокойно други кандидати и да излезе с единна номинация, коментира Петков.

"Не бързаме за никъде, но една от партиите реши, че на всяка цена изборът трябва да се случи. Очакването ми е кандидатурата да не бъде подкрепена. Така всички ще можем да седнем спокойно и да обсъдим други номинации. Предложихме оттук нататък, когато трябва да номинираме кандидат за определен пост, ако три от четирите партии в коалицията не одобряват нечия кандидатура, тя да се оттегли. Надявам се, че сме си взели поука." - каза премиерът.

Относно евакуацията на българските моряци от кораба "Царевна" министър-председателят изтъкна, че очаква те да пристигнат у нас в понеделник.

"Аз лично съм говорил не знам колко пъти с капитана на "Царевна". Три пъти сме били в готовност да ги изкараме от кораба, паралелно говорехме и с украинската, и с руската страна, защото не знаехме кой ще завземе пристанището. Като се успокои боя, един от моряците отишъл в руската част. И когато те дадоха прозорец от час и половина, ние го съгласувахме с Военно разузнаване и те ги поеха. Хората са в безопасност, центърът към външното министерство е в постоянна връзка", каза министър-председателят.

Той определи твърденията за оставка на министъра на външните работи Теодора Генчовска като фалшива новина.

Във връзка с предстоящото посещение на българска делегация в Република Северна Македония Петков отрече еднолично да е подписвал каквито и да е документи, свързани с югозападната ни съседка и подчерта, че се придържа стриктно към рамковата позиция в коалиционното споразумение.

"Няма никакъв документ, който аз да съм разписвал от българска страна. Винаги сме се държали към рамковата позиция в коалиционното споразумение. Защо отивам аз - за да покажем волята на правителството българската общност там да бъде подкрепена. Република Северна Македония трябва да е част от Европа, но трябва да се движим и от двете страни на границата в тази посока, защитавайки българите там", подчерта той.

Днес се учредява партия "Продължаваме промяната". Премиерът изтъкна, че формацията остава със същите приоритети, както досега - засилване на икономическия растеж, български източници на енергия, спазване на правилата, така че да няма никой над закона, ефективна работа на съда и чувство за справедливост в обществото.

Премиерът се среща с миньори, с представители на синдикални организации в Маришкия басейн.

"Марица изток" е много важен за нас и аз съм много щастлив, че в Плана за възстановяване и устойчивост защитихме възможността да не се затварят физически капацитети на енергопроизводителите на база на въглища, а да се намаляват въглеродни емисии. Така работата на централите може да се оптимизира - да работят повече през зимата, когато е нужно отопление, и по-малко през други сезони", каза той.

В Плана е заложено намаляване на въглеродните емисии с 40%. Петков акцентира върху ключовата роля на запазването на въглищните мощности в следващите години и възможностите, които Планът за възстановяване и устойчивост предвижда за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната.

В контекста на начертания от Плана хоризонт за действие в момента се разработват социалните и икономически мерки за подкрепа на регионите във връзка със справедливия преход в сектор енергетика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделският бранш: ДПС е единствената партия, която търси решение на проблемите ни
Земеделският бранш: ДПС е единствената партия, която търси решение на проблемите ни
Браншова камара "Пътища" ще възобнови протестите следващата седмица
Браншова камара "Пътища" ще възобнови протестите следващата седмица