НОВИНИ

Кой е най-смъртоносният сухопътен маршрут за миграция в света

смъртоносният сухопътен маршрут миграция света
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:43, 12.09.2023
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Границата между САЩ и Мексико е най-смъртоносният сухопътен маршрут за миграция в света, става ясно от информация, публикувана днес от Международната организация по миграция (МОМ), предаде Ройтерс.

Фронтекс отчете рекордни нива на нелегалната миграция

МОМ е документирала 686 смъртни случаи и изчезвания на мигранти по границата миналата година, но истинският брой вероятно е по-висок, заради липсата на достатъчно информация, включително от страна на съдебномедицинските служби на граничните окръзи в Тексас и от мексиканската агенция за търсене и спасяване.

В пресечената от каньони хълмиста пустинна местност мигранти загиват от топлинен удар през лятото и от хипотермия през зимата, казват американски гранични служители. Някои тела така е не биват открити.

Над 60 мигранти са загинали край бреговете на Западна Африка

Говорител на МОМ каза, че информацията на организацията "представлява най-ниските налични оценки". "Тревожните числа са сериозно напомняне за необходимостта от решителни действия за създаване на редовни пътища за законна миграция", добави той пред журналисти в Женева.

Снимки: БГНЕС

Според агенцията на ООН почти половината от отчетените миналата година смъртни случаи са били свързани с прекосяване на пустинята Сонора и пустинята Чихуахуа.

Две лодки с мигранти потънаха край Лампедуза: Най-малко 31 са в неизвестност

Броят на смъртните случаи и изчезванията, документирани от МОМ по границата, представлява почти половината от общо 1457 случаи, отчетени в Северна и Южна Америка миналата година.

"Една от най-тревожните тенденции, които МОМ наблюдава в Северна и Южна Америка, е увеличаването на смъртните случаи по миграционните маршрути в Карибско море", каза още говорителят. Той заяви, че през 2022 г. са били регистрирани 350 смъртни случаи, в сравнение с 245 през 2021 г. и по-малко от 170 – през предходните години. Повечето от жертвите по миграционните маршрути в Карибско море са хора от Доминиканската република, Хаити и Куба.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се справят с набезите на мечки в Габровско?
Как се справят с набезите на мечки в Габровско?
Доброволци водят в планината трудноподвижни хора, нуждаят се от специални колички
Доброволци водят в планината трудноподвижни хора, нуждаят се от специални колички