НОВИНИ

Кола бомба уби 8 и рани десетки в Западен Афганистан

кола бомба уби рани десетки западен афганистан
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:19, 13.03.2021
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Кола бомба в западен Афганистан уби най-малко 8 души и рани още десетки. Взривът е бил насочен към полицейски щаб в град Херат, заяви за АФП Джайлани Фархад, говорител на губернатора на провинция Херат.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви, че взривът в Херат няма връзка с тяхната група.

Въстаниците на групата обаче са активни в западната провинция и са извършили скорошни нападения срещу афганистанските правителствени сили.

Президентът Ашраф Гани обвини талибаните, добавяйки в изявление, че групата "продължава незаконната си война и насилието срещу нашия народ" и "показа за пореден път, че няма намерение за мирно уреждане на настоящата криза".

През последните месеци в Афганистан нарасна насилието - включително вълна от атентати срещу журналисти, активисти и държавни служители, въпреки започването на мирни преговори между воюващото афганистанско правителство и талибаните. В петък Съветът за сигурност на ООН "осъди най-категорично тревожния брой нападения, умишлено насочени срещу цивилни в Афганистан". Това идва на фона на спекулации относно бъдещето на САЩ в Афганистан след военно участие в страната от две десетилетия.

Американският президент Джо Байдън завършва преглед дали да се придържа към споразумението с талибаните, договорено от неговия предшественик Доналд Тръмп, който искаше да изтегли окончателно американските войски до май. Администрацията на Байдън даде знак, че иска да разгледа обстойно сделката на Тръмп и нейните последици за Афганистан и регионалната стабилност. Неотдавна Вашингтон представи на властите в Кабул и на талибаните проект за мирно споразумение, включително създаването на „ново приобщаващо правителство“, се казва в писмо от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, разкрито от афганистанските медии. Русия подкрепи инициативата, тъй като световните сили активизират усилията за осигуряване на мирно споразумение и прекратяване на десетилетията на война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Първи в изпитанията бяха "Астра Зенека", затова поръчахме от тях
Борисов: Първи в изпитанията бяха "Астра Зенека", затова поръчахме от тях
На пазар в Благоевград: Спазват ли се противоепидемичните мерки
На пазар в Благоевград: Спазват ли се противоепидемичните мерки