НОВИНИ

Контрабандни надуваеми лодки задържаха митничарите на "Капитан Андреево"

контрабандни надуваеми лодки задържаха митничарите капитан андреево
bnt avatar logo
от БНТ
16:49, 20.06.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

20 надуваеми лодки задържаха митническите служители на ГКПП "Капитан Андреево" при проверки на товарен автомобил и на микробус. Случаите са в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГД "Борба с организираната престъпност" и Националната агенция по приходите, съобщиха от Агенция "Митници".

На "Капитан Андреево" пристига влекач с полуремарке с турска регистрация. Водачът - турски гражданин, представил пред митническите служители документи за превозвания товар - лично имущество, от Турция за Германия. По метода "анализ на риска" превозното средство е насочено за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура, при която са отбелязани необичайни плътности в товарното помещение. При последвалия физически контрол са открити 16 големи пакета, в които са били установени надуваеми гумени лодки с размери 3 на 8 метра.

Контрабандната стока е иззета. На шофьора е съставен акт по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи.

При друг случай по време на тридневно практическо обучение с участието на служители от различни правоприлагащи институции на Великобритания по съвместна програма за обмен, фокусирана върху засилването на граничната сигурност, са открити още четири лодки.

На пункта пристига товарен микробус с турска регистрация, водачът - български гражданин, декларирал, че превозва 45 колета, описани в митническите документи като стоки, доставени по море и въздухоплавателни средства, от Турция за Франция. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура. В хода на контролните действия в товарното помещение са установени 4 спасителни лодки тип капсула - надуваеми спасителни плотове за 16 човека с нето тегло 130 кг. В представените митнически документи надуваемите спасителни плотове са били декларирани под друг тарифен код, при което възниква съмнение, че се прави опит да се избегнат въведените национални ограничения относно противодействието на организирани групи за нелегална миграция, които използват за престъпната си дейност гумени лодки с извънбордови двигатели.

На шофьора е съставен акт по Закона за митниците за опит за митническа измама с цел да бъдат избегнати забрани и ограничения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболният Хебър Пазарджик има нов президент
Футболният Хебър Пазарджик има нов президент
КЕВР търси спешно решение заради екстремно високите цени на балансиращия ток
КЕВР търси спешно решение заради екстремно високите цени на балансиращия ток