НОВИНИ

Лука Бресел пренаписа историята и е новият световен шампион по снукър

Борил Гочев
от Борил Гочев
00:10, 02.05.2023
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Белгиецът Лука Бресел постигна най-големия успех в своята кариера, след като триумфира със световната титла по снукър, побеждавайки във финала с 18:15 фрейма четирикратния първенец на планетата Марк Селби пред пълните трибуни в театъра "Крусибъл" в Шефилд.

По този начин 28-годишният Бресел се превърна в първия играч в историята от континентална Европа, който стига до световната титла. Освен това "Белгийския куршум" е и едва четвъртият шампион, който не е бил роден на територията на Великобритания след канадеца Клиф Торбърн, ирландеца Кен Дохърти и австралиеца Нийл Робъртсън.

Впечатляващото при успеха на Лука Бресел е, че той пристигна през тази година в "Крусибъл", без да е записал нито една победа в шефилдския театър и тази статистика бе на път да бъде продължена, но в крайна сметка Бресел надигра драматично в мача си от първия кръг с 10:9 Рики Уолдън.

Последва нов труден успех с 13:11 над трикратния световен шампион Марк Уилямс от Уелс, за да се стигне и до победата с 13:10 в четвъртфиналите над защитаващия титлата си Рони О‘Съливан, при която белгиецът спечели последните седем фрейма, за да заличи изоставане от 6:10 преди последната сесия.

В полуфиналите Бресел осъществи, може би, един от най-великите обрати в историята на "Крусибъл", след като допусна да изостане с 5:14 срещу китайския дебютант в турнира Си Джахуй, но въпреки това намери начин да спечели срещата със 17:15.

На финала срещу Селби пък белгиецът си осигури крехък аванс от 9:8 в неделния ден, а в понеделник следобед показа страхотна игра, за да влезе в последната сесия с преднина от 15:10, която малко по-късно бе увеличена и на 16:10.

"Веселяка от Лестър" направи всичко възможно да се върне в битката и спечели пет поредни фрейма, за да се доближи само на един от своя съперник при 15:16, но в следващата партия той пропусна черната и това позволи на "Белгийския куршум" да поведе със 17:15.

В решителната партия Лука Бресел демонстрира шампионски характер и стигна до сенчъри брейк, с което подпечата и своята първа световна титла, която ще му помогне да се изкачи и до рекордното за него 3-о място в световната ранглиста.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево време и днес
Слънчево време и днес
Лестър и Евертън не се победиха в битката на дъното
Лестър и Евертън не се победиха в битката на дъното