Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Мерки срещу COVID-19: "Гугъл" ще дава данни за местоположението на хората

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
21:06, 03.04.2020
6150
Чете се за: 00:40 мин.
Сигурност и правосъдие

"Гугъл" ще публикува данни за местонахождението на своите потребители по целия свят от днес. Това ще позволи на правителствата да преценят ефективността на мерките за социално дистанциране, въведени за борба с пандемията, заявиха от компанията.

Данните за движението на потребителите в 131 страни ще бъдат публикувани на специален уебсайт и ще информират единствено за тенденциите по географски принцип. Те ще показват увеличението или намаляването на процента на посещения на места като паркове, магазини, домове и места за работа, съобщават от Google Maps. Оттам подчертават изрично, че няма да бъде предоставяна лична информация като местоположение, контакти или движения на дадено лице. Данните от общ характер ще очертават рисковите зони, докато контролът за достъп до паркове и спазване на карантината остава приоритет на местните власти.

В Париж, например, 20 дрона следят за спазването на мерките за движение.

Полицай: Формираме патрули с дронове, за да следим специално дали хората се разхождат по кейовете на Сена в периода на забраната.

В резултат на наблюдението през последните дни във френската столица са глобени над четири хиляди нарушители. Още европейски градове се готвят да последват примера на Китай и редица азиатски страни, където правителствата наредиха електронно наблюдение на движението на хората, за да ограничат разпространението на COVID-19.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет
Екатерина Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет
Как карантината се отрази на движението на българите?
Как карантината се отрази на движението на българите?