НОВИНИ

Мерките срещу COVID-19: Какво предприемат в различни части на света?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:33, 21.12.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Задължителни ваксини, предложение за чипове и протести срещу зелените сертификати в различни части на Европа. Броени дни преди празниците от Световната здравна организация призоваха хората да се въздържат от тържества. Няколко европейски столици, сред които и Лондон, вече обявиха, че отменят новогодишните празненства. А в Румъния противници на мерките щурмуваха парламента.

Хиляди румънци протестираха срещу ваксините и изискването за зелени сертификати в страната. Напрежението се покачи и група хора успя да пробие полицейския кордон и да нахлуе в парламента.

Демонстрацията беше свикана от една от опозиционните партии в парламента, която е против проектозакон, предвиждащ достъпът до работните места да става само срещу сертификат. След България, Румъния е страната в Европейския съюз с най-малко ваксинирани - около 40%. 2 милиона са си поставили подсилваща доза.

Предвижда се мярката да влезе в сила, ако в три последователни седмици има увеличение на броя на новите случаи. Новото румънско правителство е на мнение, че приемането на закона е неизбежно.

Швеция вече обмисля нов начин за съхранение на зелените сертификати - върху чипове, които ще се имплантират в ръката. Идеята е на местна технологична компания, която предлага чипът да съдържа както данните за ваксинация и здравословното състояние, така и друга лична информация, с която човек да може да се идентифицира. Съобщава се, че вече има около 6000 души в Швеция, които са си поставили чип.

A в Русия ваксината срещу COVID-19 става част от задължителния имунизационен календар. Решението беше обявено от здравния министър, който се аргументира с увеличаващия се брой на нови случаи на зараза. Предвижда се ваксинация на деца от 12 до 17 години, която ще става само с разрешение на родителите. Приоритетни групи за имунизация са още студентите, хората над 60 години и служителите в здравеопазването и образованието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на март ще има компенсации за бизнеса заради високата цена на тока
До края на март ще има компенсации за бизнеса заради високата цена на тока
Лоренцо Инсиние е дал положителен тест за коронавирус
Лоренцо Инсиние е дал положителен тест за коронавирус