НОВИНИ

Московското метро пусна жени да управляват влаковете

московското метро пусна жени управляват влаковете
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:31, 04.01.2021
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

Московското метро казва, че е наело първите жени машинисти, откакто миналата година бяха премахнати противоречивите правила, забраняващи жените да заемат определени работни места, съобщи Би Би Си.

Градските транспортни власти приветстваха първите машинисти на електрическите влакове на Московското метро в неделя, като оприличи случилото се на нова ера.

Дванадесет жени се присъединиха към мрежата в руската столица на 1 януари 2021 г.

Московското метро спря да наема жени за машинисти в началото на 80-те години. Последната жена, на която беше поверено управлението на влак в метрото, напусна през 2014 г.

Професията беше добавена към списък с работни места, които изискват твърде големи физически възможности или са опасни за жените.

Тя обаче беше премахната от този списък - заедно с работни места, включително шофьори на камиони и шкипери на кораби - след като голяма част от физическите аспекти на позицията станаха автоматизирани.

В съвместно изявление в неделя кметът на Москва Сергей Собянин и транспортният отдел на града заявиха, че 12 от 25 жени, присъединили се към мрежата, са завършили обучението си, получили са разрешителни и са готови да "вземат първите пътници".

Жените машинисти имат възможност да избират униформата, в която се чувстват най-удобно, в зависимост от това "с какво им е по-удобно да карат влака - в пола или в панталон", се добавя в изявлението.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваксината на "Пфайзер" е ефикасна, ако втората доза се бие на 21-вия ден след първата
Ваксината на "Пфайзер" е ефикасна, ако втората доза се бие на 21-вия ден след първата
В западните райони валежите ще спрат след полунощ, в Източна България - утре
В западните райони валежите ще спрат след полунощ, в Източна България - утре