Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

МРРБ прекрати договора за общия устройствен план на Царево

bnt avatar logo
от БНТ
16:28, 29.04.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
мррб прекрати договора общия устройствен план царево
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Министерството на регионалното развитие и благоустройството прекрати по взаимно съгласие договора с фирмата, на която беше възложено изработването на проект за изменение на общия устройствен план (ОУП) на община Царево и на екологичната оценка към него. На фирмата са наложени неустойки.

Основните причини за прекратяването на договора са огромното забавяне на изпълнението му, както и направените изменения в границите и площта на Защитена зона „Ропотамо“ след възлагането на изработването на плана. Това налага работата по новия ОУП на община Царево да започне отначало.

МРРБ ще започне разговори с общината за обявяването на нова процедура по Закона за обществените поръчки за избор на фирма, която да направи измененията в общия устройствен план.

Изменението на ОУП на община Царево е възложено от МРРБ в изпълнение на изискванията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Проектът включва изработване и на доклади за Екологична оценка и за оценка на степента на въздействие върху защитените зони от НАТУРА 2000, съгласно изискванията на законите за опазване на околната среда и за биологичното разнообразие.

През 2020 г. са проведени консултации по доклада за екологичната оценка. Тогава МОСВ дава становище, че в проекта устройствените зони значително са увеличени и са предвидени за устройване територии, които не са били разгледани в доклада за оценка на степента на въздействие.

През 2021 г. Министерският съвет приема изменения в списъците на защитените зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, с което променя и границите и площта на Защитена зона „Ропотамо“. След решението от 2021 г. част от нея вече попада в териториалния обхват на община Царево. Това налага и допълване на оценката за степента на въздействие, която да мине нова оценка за качество от страна на МОСВ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте как президентът Радев пилотира изтребителя "Юрофайтър" (Видео)
Вижте как президентът Радев пилотира изтребителя "Юрофайтър" (Видео)
Проф. Сербезова: 604 млн. лв. повече ще има за пациентите и медиците с новия Рамков договор
Проф. Сербезова: 604 млн. лв. повече ще има за пациентите и медиците с новия Рамков договор