НОВИНИ

МВнР извика на спешна среща посланика на Сърбия

мвнр извика спешна среща посланика сърбия
bnt avatar logo
от БНТ
13:52, 05.02.2021 (обновена)
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Слушай новината

Посланикът на Сърбия у нас Желко Йович е бил извикан днес на спешна среща в Министерството на външните работи с директора на дирекция "Югоизточна Европа" Деян Катрачев, съобщиха от ведомството.

Повод за срещата са изявления на проф. Драган Симеунович, професор във Факултета по политически науки на държавния Белградски университет и и.д. директор на правителствената Академия за национална сигурност.

В телевизионни интервю за сръбска медия професорът многократно нарича българите "зверове, които избиват всичко пред себе си".

"Българите са известни със своите зверства, които са извършили, където и да стъпят по земята. Германците само избиваха, докато българите и тяхната войска се гавреха жертвите. Те имаха и отряд за изнасилвания", заявява Симеунович и стигна до крайности като "изкормени бебета", "изгаряния на живи хора" и т.н.

От българска страна е заявено, че изявленията представляват ярка проява на език, насаждащ трайна ненавист и омраза срещу България и българите, категорични са от МВнР.

От министерството допълват, че е било изтъкнато, че подобни публични изявления са напълно неприемливи и са в разрез с добросъседските отношения и приятелството между двата народа.

Българската страна очаква адекватна реакция на сръбските власти и институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Гешев обсъди независимостта на прокуратурата с прокурори от Софийска област
Иван Гешев обсъди независимостта на прокуратурата с прокурори от Софийска област
Седем пациенти с новия британски вариант на коронавирус се лекуват в "Пирогов"
Седем пациенти с новия британски вариант на коронавирус се лекуват в "Пирогов"