НОВИНИ

Над 60 държави с официално писмо за отказ от патенти за ваксини

държави официално писмо отказ патенти ваксини
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:34, 22.05.2021
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Слушай новината

Над 60 държави поискаха в специален документ, изпратен до Световната търговска организация (СТО) отказ от защита на интелектуалната собственост за ваксини срещу Covid-19 и други медицински инструменти, докато пандемията бушува.

Данни за документа представиха благотворителната организация "Лекари без граници" и неправителствената организация "Knowledge Ecology International" (KEI).

KEI публикува преработения текст, в който се настоява отказът да бъде разширен и дълготраен.

СТО не потвърди незабавно автентичността на документа, но дипломат, близък до дискусиите, потвърди, че той е истински и е разпространен до всички членове на СТО.

В този текст се казва, че отказът трябва да обхваща всички медицински инструменти за "превенция, лечение и съдържание", необходими за борба с Covid-19.

В допълнение към ваксините той трябва да включва лечение, диагностика, ваксинация, медицински изделия и защитно оборудване, заедно с материалите и компонентите, необходими за тяхното производство.

Документът също така заявява, че отказът трябва да продължи "най-малко 3 години" от датата на влизане в сила, след което Генералният съвет на СТО трябва да определи дали може да бъде отменен или трябва да бъде продължен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК готви разяснителна кампания за гласуването с машини
ЦИК готви разяснителна кампания за гласуването с машини
Препълнени плажове и заведения в Италия след отварянето
Препълнени плажове и заведения в Италия след отварянето