НОВИНИ

Ново проучване: Антителата след обикновена настинка могат да осигурят защита от COVID

омикрон настъпва какви мерки предприемат държавите света
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:52, 10.01.2022
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Високи нива на Т-клетки от преболедуване на обикновена настинка могат да осигурят защита срещу COVID, установи ново проучване, публикувано днес, което може да послужи за основа на подходи за ваксини от ново поколение.

Имунитетът срещу COVID е сложен и въпреки че има данни за намаляване на нивата на антителата шест месеца след ваксинацията се смята, че Т-клетките също играят важна роля за осигуряване на защита.

СЗО: COVID ще усложни нещата през следващите три месеца, но краят се вижда

В проучването, започнало през септември 2020 година, са разгледани нивата на кръстосано реагиращите Т-клетки, генерирани от предишни настинки и грип, при 52 домашни контактни лица на положителни случаи на COVID скоро след излагането, за да се види дали те са продължили да развиват инфекция.

Установено е, че 26-те души, които не са развили инфекция, са имали значително по-високи нива на тези Т-клетки, отколкото хората, които са се заразили, но не е ясно колко дълго ще продължи защитата от Т-клетките.

"Открихме, че високите нива на вече съществуващи Т-клетки, създадени от организма при инфектиране с други човешки коронавируси, като обикновената настинка и грип, могат да предпазят от инфекция с COVID-19", казва авторът на изследването д-р Риа Кунду.

Авторите на изследването заявиха, че вътрешните протеини на вируса Sars-CoV-2, към които са насочени Т-клетките, могат да предложат алтернативна цел за създателите на ваксини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна заседанието на КСНС за евроинтеграцията на РС Македония
Започна заседанието на КСНС за евроинтеграцията на РС Македония
Разследват се две обществени поръчки в Община Поморие
Разследват се две обществени поръчки в Община Поморие