НОВИНИ

Нургюл Салимова е на ход, предстои финалната развръзка за Световната купа по шахмат

нургюл салимова ход предстои финалната развръзка световната купа шахмат
Снимка: fide.com
bnt avatar logo
от БНТ
10:43, 21.08.2023
Чете се за: 05:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Продължава битката за Световната купа по шахмат при жените. Днес ще стане ясно дали българката Нургюл Салимова ще триумфира с трофея в Баку.

Във втората партия от финалната серия с рускинята Александра Горячкина 20-годишната българка направи реми с белите фигури на 119-ия ход. Срещата продължи 5 часа и половина.

По този начин, и след ремито в събота, резултатът след двете партии по класически шахмат стана 1:1 точки и днес ще се изиграе решителен тайбрек по ускорен шах за определяне на шампионката.

Треньорът на Нургюл Салимова Живко Жеков коментира в предаването "Денят започва" играта на своята възпитаничка вчера и възможностите и да спечели купата.

"Борбена партия с преобърнати възможности, усети се вкуса на победата. Ключово се оказа неопитността и голямото напрежение, когато виждаш, че купата е пред очите ти", сподели Жеков.

"Снощи говорихме подробно, за това което ще се случи и мога да кажа, че битката ще бъде кървава и няма крачка за отстъпление", категоричен бе треньорът.

Победителката в мача ще вземе 50 000 долара от общия награден фонд от 676 250 долара, докато загубилата финала ще получи чек за 35 000 долара.

За Салимова, която има ранг международен майстор и е номер 29 в схемата на турнира, финалният тайбрек има и допълнителен залог. Победа в него ще ѝ гарантира получаването на най-високото звание в шахматния свят - гросмайстор.

Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат е най-значимото постижение в кариерата на 20-годишната Салимова при жените. По пътя си към него бившата световна шампионка при момичетата до 12 години преодоля Чарлийз ван Зил от ЮАР с 2:0 точки, Оливия Киолбаса от Полша с 1,5:0,5 точки, Мери Ан Гомес от Индия с 2:0 точки, Медина Аулия от Индонезия с 2,5:1,5 точки, Полина Шувалова от Русия с 3:1 точки и Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки.

24-годишната Горячкина, която е номер 3 в световната ранглиста на ФИДЕ при жените, игра във финала и на първото издание на Световната купа през 2021 година. В него тя загуби от сънародничката си Александра Костенюк. Година по-рано петкратната световна шампионка в различните възрастови групи при девойките игра и за световната титла при жените, но загуби мача с китайката Цзю Вънцзюн.

С класирането си за финала на Световната купа и Салимова, и Горячкина си осигуриха участие в турнира на претендентките за световната титла. Той ще се проведе в Торонто от 2 до 25 април 2024 година. В него ще играе и Анна Музичук, която зае третото място в Световната купа.

Нургюл Салимова е родена на 2 юни 2003 г. в с. Крепча, област Търговище. Тя е световна и европейска шампионка по шахмат за девойки, гросмайстор за жени от 2019 г. и международен майстор за мъже от 2019 г. В момента неин треньор и мениджър е Живко Жеков.

Към шаха я насочват баща ѝ и дядо ѝ, с които прави и първите си срещи. Нургюл започва да играе шах на 4-годишна възраст, а скоро след това печели и първия си турнир. На 5-годишна възраст печели държавната титла за момичета до 8 години. Започва да участва в състезания под ръководството на гросмайстор Никола Спиридонов.

Първия си успех на световното първенство записва на 6 години, което я мотивира да продължи да се занимава още по-сериозно с шахмат, и печели европейската титла по шахмат за момичета до 8 години през 2011 г. През 2015 г. става световна шампионка до 12 години. Две години по-късно Салимова е първенец на България при жените.

Към май 2018 г. Нургюл печели Откритото първенство на Байон с блестящ резултат, който е и първата ѝ норма за титлата международен гросмайстор за мъже. По-късно покрива и нормите за международен майстор за мъже. През юли 2018 г. играе в Чехия, където взема награда за най-добра жена в турнира. През декември участва на турнир в Хърватия.

Салимова успява да вдигне ЕЛО рейтинга си над 2400 и става третата българска жена с това постижение. Към момента според класацията на ФИДЕ заема трето място в световната ранглиста при девойките.

Вижте Нургюл Салимова в предаването на БНТ за талантливи и успешни млади български спортисти "Аз съм"!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна процедурата за прехвърляне на пристанище "Росенец" към държавата
Започна процедурата за прехвърляне на пристанище "Росенец" към държавата
Повдигат нови обвинения срещу Георги Николаев за насилието над 18-годишната Дебора
Повдигат нови обвинения срещу Георги Николаев за насилието над 18-годишната Дебора