НОВИНИ

НВИМ посреща 107-ата си годишнина с нова колекционна зала (Снимки)

нвим посреща 107 ата годишнина нова колекционна зала снимки
bnt avatar logo
от БНТ
15:37, 05.07.2023
Чете се за: 01:42 мин.
Галерия
Слушай новината

Националният военноисторически музей отваря нова колекционна зала по повод 107-ата годишнина от създаването си, която в периода 5 - 9 юли може да бъде разгледана безплатно.

В новото музейно пространство могат да се видят експонати от сбирката „Битови вещи и снаряжение“. Те са свързани с офицерския бит от 19-и и 20-и век и ежедневния и официалния живот на Двореца. Сред любопитните експонати са артефакти, нетипични за един военен музей, като сервизи за хранене от сребро и порцелан, жардениери, свещници и множество изящни предмети от бита, създадени от известни европейски фирми, някои от които съществуват и до днес.

Снимки: БТА

Част от вещите представят най-ранния период на управлението на първия български княз – Александър I, и са дарени на Музея след неговата смърт от съпругата му графиня Йохана фон Хартенау, други са принадлежали на Софийското офицерско събрание, а трети са използвани от шефските полкове – 9-и пехотен пловдивски на Н. Ц. В. Клементина полк и 2-ри конен на Н. Ц. В. Мария Луиза полк.

Експозиционното пространство се допълва от оригинални графики на Владимир Димитров – Майстора, Борис Денев, Никола Танев, Петър Морозов от периода им на военни художници, както и от редки пощенски картички.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наполи започва защитата на титлата в Серия "А" като гост на новака Фрозиноне
Наполи започва защитата на титлата в Серия "А" като гост на новака Фрозиноне
Антон Ризов спечели държавната титла на 50 метра пушка от положение легнал
Антон Ризов спечели държавната титла на 50 метра пушка от положение легнал