НОВИНИ

Някои супергерои предпочитат рокли

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
23:00, 11.02.2021
Чете се за: 04:30 мин.
Култура
супергерои предпочитат рокли
Слушай новината

Не всички супергерои носят пелерини. Някои предпочитат рокли!

Като Огъст Кримп, който се превръща в Драгмен. Идеята е на британеца Стивън Епълби, чийто първи графичен роман е изпълнен с хумор и предизвикателства. Авторът, който е карикатурист в печатни издания, спечели в края на януари специалната награда на журито на международен фестивал за анимация в Ангулем, Франция.

Главният герой е мъж, който открива, че може да лети, когато се облече като жена. И осъзнава, че му харесва. Само че се срамува от тайното си увлечение и крие роклите и дамските аксесоари, за да продължи да бъде обикновен баща в ежедневието. До момента, когато младата му съседка го вика за помощ и трябва да се трансформира.

Историята на Драгмен е вдъхновена от живота на неговия създател, който признава, че като ученик веднъж решил да се облече като момиче. Експериментът много му харесал, но после Стивън започнал да се срамува от себе си и да се страхува приятелите му да не научат.

Друг автобиографичен момент в книгата е, че жената на Огъст – Мери, се занимава с дърводелство, също както съпругата на Стивън при запознанството им. Имат двама сина и макар днес да не са двойка, Никола Шеринг остава най-добрата му приятелка и дори продължават да живеят заедно. 65-годишният творец понякога се представя като Нанси и споделя, че за него няма значение дали обръщението ще е „той“ или „тя“.

Персонажът Драгмен е измислен през 2002 г., по времето когато Стивън има ежеседмичен ангажимент за в. „Гардиън“.

Стивън никога не споделя с родителите си за това как се чувства. Майка му е родом от Канада, а баща му – англичанин. Срещат се по време на Втората световна война. Стивън израства в консервативно градче в Северна Англия, а после го изпращат в пансион, за да учи изкуства. Две години свири в поп група, като нарича иронично този свой период истинска катастрофа. Началото на истинския му творчески път започва с приемането му в Кралския колеж по изкуствата в Лондон, където негов преподавател е Куентин Блейк – известен илюстратор на книги за деца. Именно той насърчава Стивън да открие своя стил.

След излизането на „Драгмен“ Стивън получава много благодарствени писма от хора, които са се осмелили да разкрият истинското си лице, благодарение на книгата.

„Драгман“ е също и препратка към детството на Стивън Епълби, който обичал да чете фантастика и особено много харесвал "Батман". „Жената котка“ обаче му повлияла най-много, за да може днес без притеснение да застане с усмивка пред обектива с червило, маникюр и дамски дрехи. И, разбира се, своето творение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чешки учени: Германски руни са най-старата писменост, ползвана от древните славяни
Чешки учени: Германски руни са най-старата писменост, ползвана от древните славяни
"Мамма Миа" се завръща на сцената на Софийската опера
"Мамма Миа" се завръща на сцената на Софийската опера