НОВИНИ

Няма доказан случай на коронавирус у нас (ОБОБЩЕНИЕ)

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:00, 26.02.2020
Чете се за: 01:54 мин.

До момента в България все още няма доказан случай на коронавирус. Резултатите на тестваните в Пловдив, Сливен, Габрово, във Военно медицинска академия са отрицателни. Заради повишената тревога и бдителност по темата обаче, броят на хоспитализираните в страната и изолираните за изследване се увеличава.

Според специалистите, в никакъв случай не бива да се стига до психоза сред хората. Според доктор Чобанов от лабораторията по експериментална имунобиология към БАН, броят на заразените, които ще починат от коронавируса ще бъде далеч по-малък от броя на хората, които ще починат от грип за същия период от време.

От Националния оперативен щаб препоръчват на лекарите и на обикновените хора да спазват всички инструкции, дадени от специалистите за да се предотврати разпространението на вируса.

Двама души с грипоподобна симптоматика, които са били в Италия, са постъпили във ВМА през изминалата нощ. По думите на началника на оперативния щаб, ако всички, които имат симптоми, бъдат приети в болница под карантина, системата ще се изтощи още преди да е дошла кризата.

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб: Става въпрос за сериозна отговорност към собственото здраве, към здравето на близките, на нашите приятели, на нашите колеги.

От Пирогов и Александровска болница са в готовност да преобразуват в стационари сградите на съответно Клиника по токсикология и Кожна клиника. Във ВМА Клиниката по психиатрия ще бъде затворена, като с това ще бъдат осигурени още 40 легла. Оперативният щаб настоява и за свикване на областните медицински съвети.

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб: Да бъдат запознати с нашите инструкции и с нашите препоръки за действие при тази ситуация. Съответно очакваме обратна информация какви са ресурсите, които могат да отделят.

Десет учители и ученици в Добрич са поставени под домашна карантина след завръщането им от Италия. Те са били в Потенца, Южна Италия. Прибрали са се миналата събота и до момента нямат здравословни проблеми..

Друга група, 20 ученици и 4 учители от земеделската гимназия в Каварна са в момента в Италия, на практика във ферма на 8 км от Милано - район, засегнат от коронавируса.

Жоро Тошков, началник на РУО Добрич: В момента децата работят. Щастливи, спокойни и няма никакъв проблем. Италианците се учудвали на факта, че при нас има такава паника и истерия, различни имена дават. Те казват, че при тях нямало чак такава опасност, за да има такава реакция.„

Премиерът Бойко Борисов реши да изпрати правителствения еърбъс, за да приберат децата.

В Пловдив дете на 7 години, което е дошло от Германия, се изследва за коронавирус в инфекциозната клиника. То е с висока температура и възпаление на гърлото от 10 дни.

Снощи момиче и момче на 20 и 23 години, които са били в Милано, са се завърнали в Шумен със симптоми близки до корона вируса и сами са потърсили лекарска помощ.

В Националната референтна лаборатория днес са постъпили проби от Русе, резултатите от които ще излязат утре. Според специалисти няма как да избегнем случай на коронавирус в България.

Доц. д-р Андрей Чорбанов, р-л на лабораторията по експериментална имунология към БАН: При тези интензивни обмени на хора, които текат в Европа, просто това няма как да се заобиколи.

Лекарите препоръчват ограничаване на контактите, добра лична хигиена и носене на маска.
край

Повече от 60 хил. души са били проверени на входовете и изходите на нашата граница за изминалото денонощие. На този етап няма потвърдени случаи на заразени нито в Румъния, нито в Сърбия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма специални мерки срещу коронавируса на ГКПП "Гюешево"
Няма специални мерки срещу коронавируса на ГКПП "Гюешево"
Спорове в НС за данните за икономическия растеж на НСИ
Спорове в НС за данните за икономическия растеж на НСИ