НОВИНИ

Парламентът прие решение за ускоряване на процеса по приемане на еврото

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
16:26, 26.07.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Парламентът прие решение за ускоряване на процеса по приемане на еврото
Снимка: БТА
Слушай новината

Парламентът задължи Министерството на финансите да поиска членство на България в еврозоната от 1 юли 2025 година, ако в рамките на настоящата година страната ни покрие изискването за инфлация. В двуседмичен срок след постигането на този критерий българското правителство се задължава да поиска извънредни конвергентни доклади от Европейската централна банка и Европейската комисия, чрез които да се удостовери, че всички изисквания за приемане на еврото са изпълнени.

Проектът е внесен от ГЕРБ-СДС за ускоряване и завършване на процеса по техническата подготовка за приемане на еврото в България. В него изрично е разписано, че Законът за въвеждане на еврото в България, внесен от Министерския съвет, трябва да бъде разгледан приоритетно и одобрен през настоящата първа сесия на парламента. Тя се очаква да приключи през август.

В решението, което приеха депутатите, е записано още, че Министерският съвет в координация с БНБ трябва да завърши техническата подготовка за приемането на еврото за първите три месеца от 2025 г.

Депутатите записаха още, че България приема еврото при запазване на официалния курс на лева към еврото равен на централния курс от 1,95583 лева за едно евро.

Народните избраници приеха на първо четене и законопроект за въвеждане на еврото. В него се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждането на еврото. Сред тях са да се уреди преходен период с цени в лева и евро, за да свикнат хората. Другото, което предвижда законопроектът, е в първия месец след въвеждането да се плаща законно и с левове, и с евро. Заложили са и безплатна обмяна на двете валути за период от шест месеца. Всички видове банкови сметки, кредити, депозити ще се превалутират безплатно еднократно от съответните институции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лия Каратанчева се класира на два финала на турнир в Испания
Лия Каратанчева се класира на два финала на турнир в Испания