НОВИНИ

Пеканов: България трябва да изпълни 66 ангажимента, за да получи 3,7 млрд. по Плана за възстановяване

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
14:37, 11.08.2022
Чете се за: 02:50 мин.
Политика
пеканов млрд лева дойдат идните месеци плана възстановяване
Слушай новината

България ще получи 3,7 млрд лв. инвестиции по Плана за възстановяване и устойчивост, но трябва да се изпълнят общо 66 ангажимента. Това заяви вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

До края на годината страната ни очаква първите 1.3 млрд. лв., които са заложени и в бюджетната рамка за тази година, но остава още работа по втория транш, уточни Пеканов.

По първия транш, който очакваме, трябва да се случат 22 законодателни промени. Важно е това да се случи до края на годината, тъй като тези средства са предвидени и в бюджета.

Затова Пеканов призова кандидат-депутатите да се подготвят по тези законопроекти и ударно да се приемат от Народното събрание.

Снимки: БГНЕС

"За второто плащане работата е доста по-сериозна, но тук е важно да обясним процеса. Той включва 66 мерки. От тях 22 са законодателни промени. Един закон е приет - това е Законът за насърчаване на заетостта до момента. Други 4 бяха в парламента, но не бяха приети. Един от тях беше приет на първо четене - това са промените в търговския закон. Всички други мерки извън тези - един приет, четири в парламента, всички други са на различна фаза на изготвяне - някой са на работна група, някой са в начална фаза и е наша работа в следващите седмици да ги предвижим така, че тези законови предложения да са готови, тогава когато се конституира парламентът и моя апел към всички желаещи да станат народни представители е сега да се запознаят с нещата, които ще трябва да бъдат приети от следващия парламент, тъй като сме поели такъв ангажимент", каза Пеканов.

По-сложни ще бъдат шестте мерки в Закона за енергетиката и Закона за възобновяемите източници.

Пеканов увери, че продължава работа по членството на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. А страната ни не бива да изостава, защото светът продължава напред. Министерският съвет е приел механизма за преговори с ОИСР и ще поканят шефа на организацията у нас.

Външният министър: Присъединяването към ОИСР е най-сериозното интеграционно усилие на България след ЕС и НАТО

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симон Антони Иванов се класира за четвъртфиналите в Румъния
Симон Антони Иванов се класира за четвъртфиналите в Румъния
БЧК с кампания в Пловдив за измерване на кръвното налягане
БЧК с кампания в Пловдив за измерване на кръвното налягане