НОВИНИ

Пендаровски е предложил да бъде забранен достъпът до РСМ на "един евродепутат и няколко други лица от България”

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:18, 23.01.2023
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски е предложил на правителството "да бъде забранено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България, заради предишни и продължаващи техни действия против Северна Македония".

Последното развитие на събитията в отношенията с България е била темата "„със специален фокус" на днешното заседание на Съвета за сигурност, свикан от президента на Северна Македония Стево Пендаровски. Именно на нея той се спря и подробно в изявлението си след заседанието. В срещата участваха още директорът на Агенцията за разузнаване Еролд Муслиу, директорът на Агенцията за национална сигурност Жарко Милошевски и началникът на Генералния щаб на армията генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски.

По думите на Пендаровски анализите на отговорните институции сочат, че в България "има структури, които са активирани особено след приемането на преговорната рамка през юли и са мобилизирани и логистично, и финансово, за да подкрепят пристигането на голяма група хора от България на 4 февруари (когато се отбелязват 151 години от рождението на Гоце Делчев) в Скопие”.

Пендаровски заяви, че според всички оценки, това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и коментира, че институциите в РСМ няма да бъдат само неми свидетели на случващото се .

Според него има два начина за реакция на такива "организирани антидържавни кампании, провеждани от политически партии и личности" - първият е с културна дипломатична реторика, която е била използвана и до сега, и ще бъде използвана и нататък, а другата реакция е чрез мерки, "които всяка сериозна и организирана държава предприема в такива ситуации”.

Съветът за сигурност към президента не е орган, който взима решения, затова Пендаровски е предложил на правителството на Северна Македония, съгласно закона за чужденците, "да бъде забранено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България, заради предишни и продължаващи техни действия против” Северна Македония. Законовите условия за налагане на такава мярка са "заплаха за обществения ред, заплаха за националната сигурност или заплаха за международните отношения на Република Северна Македония".

По време на посещението си в София вчера, министърът на вътрешните работи на Северна Македония Буяр Османи каза, че ще трябва сериозно да бъде разгледано всяко идване на български политици в Република Северна Македония "с цел обида и отричане на македонския народ и това в бъдеще ще бъде последното идване в Република Северна Македония".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черноморец надигра Балкан Ботевград в НБЛ
Черноморец надигра Балкан Ботевград в НБЛ
Роналд Куман: Би било чудесно да повторя серията на Ван Гаал, но искам да го направя по различен начин
Роналд Куман: Би било чудесно да повторя серията на Ван Гаал, но искам да го направя по различен начин