НОВИНИ

Политическите послания от срещите на австрийския канцлер в България

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:10, 23.01.2023
Чете се за: 05:57 мин.
У нас
Слушай новината

България се справя с охраната на границата, но Австрия остава против влизането ни в Шенген. Тази позиция на австрийския канцлер остана непроменена и след като огледа от въздуха българо-турската граница. Това и се очакваше след като и вчера, преди посещението у нас, Карл Нехамер обясни, че той няма да си промени позицията си докато Шенген не си реши проблемите. Нещо повече - днес каза, че Шенген е в криза и не функционира след като от 2015 година има граничен контрол между Германия и Австрия.

Австрийският канцлер обаче каза "да" - за подкрепата от 2 милиарда евро за защита на границата, които да дойдат от Европейската комисия.

Позицията на Австрия за Шенген остава без промяна, Виена ще подкрепи еврофинансиране за охраната на границата ни

1 час обиколка с хеликоптер над българската граница, посещение в Регионалната дирекция на "Гранична полиция" в Елхово, където се събират всички данни за границата, както и в помещенията за временно настаняване на нелегални мигранти. Цяла сутрин австрийският канцлер Карл Нехамер и ръководената от него делегация, в която влиза и вътрешният министър Герхард Карнер, проверяваха на място как се охранява българската граница.

"Защитата на българо-турската граница реално е и защита на границата на Австрия", каза Нехамер.

Президентът Румен Радев изтъкна, че цялата охрана, както и оградата по границата, се осигуряват от националния бюджет, а през последните 4 месеца сме изгубили 4 полицаи.

"Но искам ясно да заявя, че ние сме изправени срещу мощна, добре организирана международна мрежа за трафик на мигранти. С центрове и клонове в различни държави членки на ЕС и немалко от трафикантите, които залавяме на нашата територия, са граждани на държави членки на ЕС. Затова работим активно с министерствата на вътрешните работи, със службите за сигурност не само на съседните държави, но и с държави от вътрешността на ЕС", каза Румен Радев.

Позицията на Австрия против членството ни в Шенген обаче остава непроменена.

Румен Радев посрещна на летище Пловдив австрийския канцлер Карл Нехамер

Като мотив срещу вдигане на ветото за членството ни в Шенген, Карл Нехамер посочи липсата на общоевропейско решение по въпросите на миграцията.

"Трябва да се изправим пред факта, че системата на Шенген в момента се намира в голяма криза. Шенгенската система би трябвало да означава, ако тя функционира, че вътре в това пространство не би трябвало повече да има граничен контрол. Но реалността е различна. От 2015 г. Федерална република Германия въведе отново граничен контрол на границата си с Австрия с Чехия. Чехия за първи път в историята си въведе граничен контрол на границата със Словакия", каза той.

"Напълно разбирам и уважавам позицията на канцлера Нехамер по отношение на Шенген. Като държавен ръководител неговият първи приоритет е сигурността на неговата страна и благополучието на неговите граждани. Но споря с него за следното - това, че Шенген не функционира пълноценно в Централна Европа. Това, че между държавите в този регион се въвежда отново граничен контрол, не означава, че България и Румъния трябва да стоят извън Шенген", каза Радев.

На България са нужни още технически способности, защото има участъци от границата, които трябва да бъдат по-добре обхванати, по-добре защитени и покрити от системата за наблюдение, заяви Карл Нехамер и обеща да подкрепи искането за отпускане на България на 2 милиарда евро от Европейската комисия.

"Тези средства ще бъдат използвани за закупуване на допълнителна техника за наблюдение и контрол на границата за хеликоптери, за високопроходими превозни средства, за техника за нощно виждане, термокамери, за инфраструктура. Тук ние заставаме напълно на страната на България и подкрепяме България пред ЕК тези средства да бъдат реално вложени в защитата и укрепването на тази граница", каза австрийският канцлер.

Нехамер след срещата с Донев: Австрия няма да изостави България и Румъния по пътя към Шенген

България и Австрия съгласуваха общ план за действие срещу нелегалната миграция, стана ясно след среща на служебния премиер Гълъб Донев с австрийския канцлер.

"Той ще допринесе за предотвратяване на нелегалната миграция в ЕС ще укрепи сътрудничеството между нашите две страни", каза служебният премиер Гълъб Донев.

"Никога няма да изоставим България и Румъния за присъединяването им към Шенген” - с тези думи Карл Нехамер завърши посещението си у нас.

Снимки: БГНЕС, Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Гергьовски спечели сребърен медал по време на Европейския младежки зимен фестивал в Италия
Петър Гергьовски спечели сребърен медал по време на Европейския младежки зимен фестивал в Италия
Левски стартира продажбата на абонаментни карти за пролетния полусезон
Левски стартира продажбата на абонаментни карти за пролетния полусезон