НОВИНИ

Росен Желязков: Не се очертава промяна в резултатите, които биха се получили на предсрочните избори през април

bnt avatar logo
от БНТ
18:44, 23.01.2023
Чете се за: 02:15 мин.
Политика
Слушай новината

Още с обявяването на изборните резултати беше ясно, че това ще е труден парламент, не по-различен от предходния, каза в "Още от деня" Росен Желязков от ГЕРБ, зам.-председател на Народното събрание.

"За съжаление, не се очертава промяна в резултатите, които биха се получили на предсрочните избори през април месец", заяви Желязков и отбеляза, че не вижда нови играчи на политическия терен.

В този парламент ГЕРБ-СДС са били единствената формация, която е предложила реалистичен проектокабинет начело с проф. Габровски, ясно са заявили приоритетите и ясно са поискали подкрепа по тях, по думите на Желязков.

В това Народно събрание няма управляващи, то е съставено от 7 опозиционно настроени партии една на друга, посочи зам.-председател на Народното събрание: "Тематичните мнозинства са мнозинства на прагматичните решения, те не са мнозинства по коалиционни или квази коалиционни политики".

Според Росен Желязков този прагматизъм можем да бъде претворен в някакъв кабинет, но не в традиционния политически коалиционен формат, а като подкрепа за технократско правителство.

"Всички се концентрират върху кабинета. Всъщност залогът не е кабинетът, залогът е съществуването на парламента и ако трябва да има кабинет извън формата служебен кабинет, това трябва да бъде кабинет, заради който да има Народно събрание, който да може да решава от ролята си на законодател да приема закони", подчерта Желязков.

Според него през следващия парламент те ще търсят кабинет с ясна програмна експертност и срок на действие и за такъв кабинет те ще настояват в следващия парламент.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоан Бауренски: Моите цели са да върнем Берое там, където му е мястото
Йоан Бауренски: Моите цели са да върнем Берое там, където му е мястото
Гешев ще участва в Молитвената закуска, организирана от Джо Байдън
Гешев ще участва в Молитвената закуска, организирана от Джо Байдън