НОВИНИ

Лекари искат да отпадне карантината и изолацията за COVID-19

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:30, 23.01.2023
6263
Чете се за: 03:42 мин.
Здраве
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Грипът, който настъпва все повече у нас, протича по-тежко от COVID-19, който вече отслабва, твърдят лекарите. Затова призовават здравните власти да преразгледат задължителната карантина и изолация за заразените с ковид, и контактните им лица. От здравното министерство обаче обясниха, че за отмяна на карантината са необходими законодателни промени.

В последните седмици пациентите с COVID-19 на доктор Иванов от МЦ "Лозенец" намаляват.

"Половината се тестват. Идват щастливи в кабинета, че не са болни от ковид. Обаче са с грипоподобна симптоматика. Тоест болни са от грип А. Той преминава доста по-тежко и доста по-продължително", казва д-р Станислав Иванов.

Той казва, че заразените с грип боледуват около две седмици, а при инфектираните с COVID-19 симптомите отшумяват за около 5 дни. Хората с доказана коронавирусна инфекция са длъжни да стоят в изолация 7 дни, а контактните им 5.

"Според мен е напълно възможно да отпадне тази карантина. Сега COVID-19 е много по-лек, много по-лесно се прекарва. Хората вече знаят - гледат да се самоизолират - да пазят околните. Особено по-възрастните или малките деца", казва д-р Иванов.

Карантина у нас няма до 90 дни след ваксинация или преболедуване. Голяма част от населението е придобило имунитет срещу тежко боледуване, казва вирусологът от БАН професор Радостина Александрова. И според нея е добре здравните власти да преосмислят правилата за задължителната карантина и изолация.

"Въпрос на време е да погледнем с други очи на карантината, което обаче по никакъв начин не означава, че това е безобиден вирус и безобидно заболяване. Както всеки друг вирус, той би могъл да ни покаже и своето доста недружелюбно лице", казва проф. Александрова.

Работодателите отдавна искат да няма карантина за контактните, които нямат симптоми на COVID-19.

"Когато нямаме толкова много заболели смятаме, че е абсолютно наложително и да отпадне карантината особено за контактните лица", каза Добрин Иванов от АИКБ.

В някои случаи вирусът протича безобидно, но в други може да предизвика тежки усложнения и смърт. За това специалистите призовават, когато не се чувстваме добре да сложим маска или да ограничим контактите си.

"Във всички случаи ние трябва да пазим хората около нас. Особено малките деца, възрастните хора. Изобщо всички тези уязвими групи. Това се отнася не само за COVID -19. Това се отнася, ако щете и за грипа", каза проф. Радостина Александрова.

От здравното министерство в писмена позиция обясниха, че за отпадане на карантината и изолацията са необходими промени в законодателството. Те може да бъдат предприети едва след отмяна на пандемията в световен план и ограничаване на появата на нови варианти на вируса, които заобикалят имунитета след преболедуване и ваксинация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
600 000 лв. обезщетение искат роднините на убитата аптекарка от Русе
600 000 лв. обезщетение искат роднините на убитата аптекарка от Русе
В Брюксел външният ни министър поиска ЕС да изрази солидарност с България заради случая "Пендиков"
В Брюксел външният ни министър поиска ЕС да изрази солидарност с България заради случая "Пендиков"