НОВИНИ

Почина Лари Флинт, създателят на порно империята на "Хъслър"

почина лари флинт създателят порно империята хъслър
bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 11.02.2021
12888
Чете се за: 05:37 мин.
По света
Слушай новината

Създателят на порно империята около списанието "Хъслър" Лари Флинт почина на 78 години в дома си в Лос Анджелис. Причината за смъртта е сърдечна недостатъчност.

Човекът, който ще изгради от нулата бизнес за 400 милиона долара, отпада от училище след девети клас, но остава в историята като борец за свобода на словото. Роден в Кентъки, зодия Скорпион, израства в бедност с майка, която се разделя с бащата - алкохолик. Постъпва за кратко в армията, после и във флота, след това в завод за автомобили. На 21 вече е разведен два пъти. Но всичко това е само прелюдия към истинската му страст. Дързък, необуздан, бунтар, ексцентрик, той е в стихията си в разгара на сексуалната революция, разтърсила Америка през 70-те години на миналия век.

На 28 години открива първия си стриптийз бар в Синсинати, Охайо, за да последват още няколко в различни щати. Четири години по-късно - през 1974 г. е отпечатан първият брой на списание "Хъслър". С него е поставено началото на четири десетилетия скандална слава. Списанието прекрачва всички съществували граници в голи изображения на жени, както и секс сцени. Около него през следващите десетилетия е изградена империя от казина, филми, уебсайтове и бутици, посветени на забавленията за възрастни.

От първия си ден в тази индустрия Лари Флинт е на прицела на крайнодесни, религиозни и феминистки групи и организации, които го заклеймяват с обвинения, че принизява жените и ги излага на риск. Става известен и с това, че купува за 18 000 долара папарашки снимки на Джаки Кенеди Онасис от гръцки плаж и ги публикува в списанието си, от което светкавично са продадени милион броя.

Освен крал на списанията за възрастни, той е и пламенен защитник на свободата на изразяване.

"Позицията ми е, че плащаме определена цена, за да живеем в свободно общество, и тази цена е да бъдем толерантни към неща, които не харесваме" - казва Лари Флинт пред списание "Сиатъл Таймс". Трябва да толерирате Лари-Флинтовците в този свят!"

Върховният съд на САЩ се съгласява с него поне веднъж, когато Флинт печели дълга и мъчителна съдебна битка с проповядващ по телевизията евангелист, когото съди за клевета за 45 милиона долара.

Процесът вдъхновява филма на Милош Форман от 1996 година "Народът срещу Лари Флинт" със забележителните актьорски превъплъщения на Уди Харелсън и Кортни Лав.

Лари Флинт е известен с веруюто си: "Давам на публиката това, което иска." Животът му е коктейл от бизнес успех, съдебните дела и трагедии. Всичко се преобръща, когато през 1978 година е прострелян в гърба от краен привърженик на идеята за превъзходството на бялата раса, скандализиран от снимка в списание "Хъслър". Остава парализиран от кръста надолу и живее в постоянна болка до края на живота си, която го повлича към зависимост от алкохол и лекарства. Но отказва да забави темпото и не изневерява на фамозния си стил на обличане и използва златна инвалидна количка с плюшена седалка.

"Според лекарите трябваше да е умрял преди три десетилетия" - каза след смъртта му неговият племенник Джими Флинт-младши. Нападателят му е екзекутиран през 2013 година, а Флинт е най-големият противник на изпълнението на смъртното наказание.

Лари Флинт опитва да играе и на полето на политиката от страната на демократите. Кандидатира се за президент през 1984 г. срещу републиканеца Роналд Рейгън и за губернатор на Калифорния през 2003 г. Отявлен противник на президента Доналд Тръмп. През 2016-а предлага награда от 1 милион долара за видео или аудио запис, изобличаващ Тръмп като участник в незаконни действия. През 2017 г., след влизането на Тръмп в Белия дом, предлага 10 милиона награда за доказателства, които биха довело до импийчмънт на президента.

Има общо пет съпруги и пет деца. Четвъртата - Алтеа - е смятана за голямата му любов. Бивша танцьорка в негов бар тя става негова дясна ръка в бизнеса. Умира от свръхдоза лекарства на 33 години, а по-късно става ясно, че е била болна от СПИН. С последната си съпруга живее от 1998 г. до смъртта си.

"Ако изобщо съм оставил нещо след себе си, то е това, че помогнах да се разширят границите на свободното слово" - казва Лари Флинт през 1998 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо Атанас Скатов не успя да изкачи К2? Дойчин Василев и Петко Тотев за разума и опита в планината
Защо Атанас Скатов не успя да изкачи К2? Дойчин Василев и Петко Тотев за разума и опита в планината
Мюлер е с COVID-19,пропуска финала на Световното клубно първенство
Мюлер е с COVID-19,пропуска финала на Световното клубно първенство