Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Правителството на Р Северна Македония: Ще продължим да търсим решение за нашето европейско бъдеще

bnt avatar logo
от БНТ
22:17, 17.11.2020
Чете се за: 01:47 мин.
По света
северна македония напредва борбата корупцията отбеляза съветът европа

В момента няма подходящи условия за удовлетворяване на новите български изисквания и поради това Република България реши, че към този момент няма да одобри нашата преговорна рамка с ЕС. Това е провал за политиката на разширяване на ЕС, лошо послание за целия регион и поражение за основните европейски ценности и принципи, се посочва в реакцията на правителството на Р Северна Македония, след днешното заседание на Съвета на министрите на ЕС, съобщи МИА.

"Отказът на България да одобри рамката за преговори не е в духа на добросъседските отношения. Тази позиция на българското правителство противоречи на член 2 от Споразумението за приятелство от 2017 г. Нашата позиция е ясна: ние вярваме, че европейската интеграция не трябва да бъде заложник на двустранни спорове”, се казва в изявлението на кабинета на Р Северна Македония.

Според правителството преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България, а напредъкът в европейската интеграция трябва преди всичко да зависи от вътрешните реформи, свързани с главите за присъединяване, законодателството на Съюза и постигането на европейските стандарти.

„Сигурни сме кои сме и какви сме. Винаги сме били македонци, които говорят македонски, със силно чувство за самоопределение, което не може да бъде поставено под въпрос. Македонската идентичност и македонското национално съзнание винаги са били силно изразени както на научно, така и на духовно ниво. Така е и днес, така ще бъде винаги. Горди сме с факта, че страната е мирна и спокойна в този труден за нас период. Това е характеристика на истинските европейци, черта е на македонците”, добавя се в реакцията.

Правителството подчертава, че Македония и България са близки държави, а македонският и българският народ винаги са били изключително близки и сега сме съюзници в НАТО.

„Имаме общи геополитически интереси, за себе си, но и за региона. Нашият общ интерес е целият балкански регион да се интегрира възможно най-скоро в ЕС, да се свърже инфраструктурно чрез Коридор 8, за да се улесни потокът от хора, идеи, стоки и капитали, да се изградят добри бизнес условия, да се увеличат инвестициите - това е истински патриотизъм”, се казва в изявлението.

Правителството изразява своята благодарност за засиления ангажимент на германското председателство на ЕС, както и за личния ангажимент на канцлера на Германия Ангела Меркел.

„Положихме сериозни дипломатически усилия, за да създадем условия миналото да не бъде пречка за бъдещето. Ще продължим да преговаряме в интерес на нашето европейско бъдеще и вярваме, че решение е възможно само ако и двете страни излязат победители”, се подчертава в правителствената позиция.

„Нашето правителство остава на същия стратегически път. Осигурихме пълноправно членство в НАТО, ще придвижим страната към ЕС. Ще продължим с реформите със силна интензивност. Наше задължение е да прилагаме европейските стандарти у дома. Няма друг начин за нас, няма друга алтернатива. Пътят ни е много неравен и пълен с предсказуеми и непредсказуеми предизвикателства. Но няма отказване. Реформите продължават”. В изявлението се подчертава също, че няма и частица истина в манипулациите, извършени от някои от опозиционните партии, водени от ВМРО-ДПМНЕ, за предполагаемо "разпродаване на македонска идентичност".

„Апелираме към ръководството на ВМРО-ДПМНЕ да спре да се радва на трудните моменти, в които се намира страната ни и да признае момента, в който някои национални проблеми надхвърлят границите на обичайните партийни сблъсъци”, заяви правителството на РС Македония след днешното решение на България да се противопостави на одобрението на преговорната рамка на страната със Съюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън: Отказът на Тръмп да признае загубата е "напълно безотговорен"
Байдън: Отказът на Тръмп да признае загубата е "напълно безотговорен"
Дерменджиев: Играчите трябва да осъзнаят, че им се дава шанс да играят за България
Дерменджиев: Играчите трябва да осъзнаят, че им се дава шанс да играят за България