НОВИНИ

Президентът: Инфлацията, която ни спира за еврозоната, до голяма степен се дължи на предишни управленски решения

Не трябва да има въшно вмешателство в работата на ЦИК, заяви Румен Радев

живо президентът румен радев коментира актуални въпроси
bnt avatar logo
от БНТ
10:57, 21.02.2023
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

ЦИК е независим орган и не трябва да има никакво външно вмешателство в нейната работа, но аз очаквам от всички институции, ангажирани с изборния процес, да увеличават доверието в изборите, а не да водят до ерозирането на това доверие. Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти.

"Очаквам в работата на комисията и на всички органи, ангажирани с изборите, да има повече прозрачност. Нека не обезличаваме допълнително машинното гласуване. В момента се полагат всички усилия да се намери най-доброто техническо и организационно решение за изборите. Не трябва да се насажда недоверие в изборите, защото и без това избирателната активност не е такава, каквато трябва да бъде", призова той.

Партии обмислят да сезират ВАС заради решението на ЦИК за изборните протоколи

Министърът на финансите констатира много ясно икономическата ситуация в страната, а служебното правителство постигна най-големия напредък към еврозоната - подписването на меморандума за производство на евромонети, подчерта Радев. В отговор на критиките на Асен Василев за отлагането на датата за влизане в еврозоната, президентът каза:

"Служебното правителство не може да компенсира липсата на политическа воля от партиите в предишния парламент, които отказаха да приемат законите, които трябва да осигурят пътя ни по-натам към еврозоната. Някои явно искат да влезем в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката и както представят решения на много от проблемите. Влизането на България в еврозоната не е въпрос на надхитряне и шмекеруване, а преди всичко на доверие и прозрачност".

Финансовият министър: Приемането на еврото у нас се отлага

Според Румен Радев инфлацията, която ни спира да се присъединим към еврозоната на 1 януари 2024 г., до голяма степен се дължи на предишни управленски решения.

"Аз съм убеден, че влизането ни в еврозоната ще доведе до съществени икономически ползи, но най-важно е да бъдат убедени гражданите, защото те масово не вярват. Досега те плащаха цената на всички реформи на некомпетентните и користни политически решения", коментира още Румен Радев.

Случаят в Локорско много ясно показа, че правораздавателните органи в България трябва да подходят по коренно различен начин към трафика на мигранти, смята президентът.

"Показателно е, че в други държави за същите престъпления се получават десетки години затвор, а при нас трафикантите са заловени от органите на МВР, но получават споразумение с прокуратурата до 5 месеца и това е покана към тях отново да извършват същите престъпления", коментира той.

Съдът остави в ареста петимата обвиняеми за трагедията с мигрантите край Локорско

Според президента "самохвалствата за нулева миграция отпреди години" показват, че се е водела политика на снишаване, бездействие и липса на реална борба с нелегалния трафик. Той поздрави МВР за това, че въпреки проблемната ограда, липсата на техническо и транспортно обезпечаване, са започнали да прочистват собствените си редици, да преследват и залавят нелегалните мигранти във вътрешността на страната.

"В последните месеци ние успяхме да убедим и Европейската комисия, и Съвета, и всички партньори, че охраната на границата не е ангажимент само на държавите от първа линия, а на всички държави членки. Ние вече получаваме тази подкрепа и солидарност. В четвъртък идват представители на ЕК и аз очаквам значителна подкрепа и като финансови средства, и като оборудване", заяви Радев.

По-рано днес Румен Радев приветства новозавършилите лекари от випуск 2022 г. на Медицинския факултет към Медицински университет-София, които получиха тържествено дипломите си днес.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 5600 ученици искат да се явят на НВО по чужд език
Над 5600 ученици искат да се явят на НВО по чужд език
Доминик Тийм и Лоренцо Музети отпаднаха още на старта в Рио
Доминик Тийм и Лоренцо Музети отпаднаха още на старта в Рио