НОВИНИ

Партии обмислят да сезират ВАС заради решението на ЦИК за изборните протоколи

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
06:36, 21.02.2023
Чете се за: 01:35 мин.
Политика
Слушай новината

Лявата платформа "Левицата!" обяви, че ще обжалва пред Върховния административен съд решението на ЦИК за отпадане на отделното записване в протокола на резултатите от машинното и от хартиеното гласуване. Така в документа ще има само една графа - брой действителни гласове.

Според лявото обединение това дава предпоставки за машинации във вота и за неправилно отчитане на резултатите от машинното гласуване. От "Демократична България" също заявиха, че обмислят да обжалват вчерашното решение на Централната избирателна комисия.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов написа във Фейсбук, че решението противоречи на духа на Изборния кодекс и ще създаде още повече недоверие в изборния процес. Заради решението Цветозар Томов подаде оставка като говорител на Централната избирателна комисия.

Цветозар Томов подаде оставка като говорител на ЦИК

Решението протоколът, в който се вписват резултатите от секционните комисии, да има само една колона - с общия резултат от гласуването с хартия, и с машина беше подкрепено от представители на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Има такъв народ".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
99 нови случая на коронавирус у нас
99 нови случая на коронавирус у нас
Адел и Ед Шийрън отказаха участие в коронацията на Чарлз III
Адел и Ед Шийрън отказаха участие в коронацията на Чарлз III