НОВИНИ

Президентът на Словения: ЕС се нуждае от нова стратегия за разширяване

президентът словения нуждае нова стратегия разширяване
bnt avatar logo
от БНТ
15:19, 14.05.2021
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Слушай новината

Словения иска да предупреди лидерите на 27-те държави членки на Европейския съюз за необходимостта от нова стратегия за разширяване на Съюза, която трябва да подчертае геополитическото измерение на процеса. Това заяви президентът на Словения Борут Пахор при посещение в Белград.

„Това е предупреждение, геополитическият подход е много важен, ако Брюксел иска да го разбере. Някои чувствителни двустранни въпроси между страните от региона ще бъдат по-лесно разрешени или ще загубят значение, ако всички страни не се присъединят към ЕС възможно най-скоро", каза Пахор.

Той каза, че инициативата Бърдо - Бриони, в чийто рамки в понеделник ще се състои среща на върха на лидерите на ЕС в Бърдо край Кран, трябва да посочи, че разширяването на Съюза е геополитическо, че трябва да се осъществи по-бързо, че Брюксел трябва да има близък поглед върху целите Западни Балкани и че би било "чудесно, ако всички страни от региона се присъединят към ЕС горе-долу едновременно".

Пахор добави, че в този случай някои проблеми в региона "могат да останат", но ще бъдат по-лесни за разрешаване, след като тези страни се присъединят към ЕС.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любо Пенев с остри критики към БФС
Любо Пенев с остри критики към БФС
Военни унищожиха невзривен боеприпас край Враца
Военни унищожиха невзривен боеприпас край Враца