НОВИНИ

Продължава струпването на мигранти на турско-гръцката граница

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
07:52, 03.03.2020
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Без промяна в ситуацията на турско-гръцката граница.Продължава струпването на мигранти близо до Одрин.

Над 15 000 души са блокирани до граничната личния. Гръцките власти разположиха ограда от бодлива тел, за да спрат нелегалното преминаване.

Повечето бежанци твърдят, че са от Сирия, но говорят различни езици и става ясно, че не идват единствено от регионите с военен конфликт, а и от страни като Мароко, Пакистан и Афганистан.

10 000 евро е глобата за незаконно преминаване на границата, а още вчера влязоха в сила и първите ефективни присъди от гръцките власти за нарушители.

Следобед на граничния пункт се очаква да пристигнат лидерите на ЕС - председателите на Европейския съвет и Комисия - Шарл Мишел и Урсула Фон Дер Лайен, както и председателят на ЕП Давид Сасоли. Домакин на срещата ще бъде гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Нараства и заплахата за хуманитарна криза, заради липсата на елементарни битови условия за хората, струпани по границата.

Повече за напрежението по границата на двете ни южни съседки вижте в Сутрешния блок на БНТ, където темата коментираха Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, и Явор Сидеров, политолог. Гледайте разговора ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайните на Солаковия хан в Букурещ
Тайните на Солаковия хан в Букурещ
 Празнично шествие за Трети март в Русе
Празнично шествие за Трети март в Русе