НОВИНИ

България празнува 142 години от Освобождението

bnt avatar logo
от БНТ
06:54, 03.03.2020
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

България празнува 142 години от своето Освобождение.

На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, който слага край на Руско-турската освободителна война и връща България на политическата карта на Европа.

Тази година тържествата ще преминат под знака на усложнената епидемиологична обстановка. Официалният ритуал от честванията на връх Шипка беше отменен след препоръка на Националния щаб за борба с коронавируса.

Въпреки това, участие в тържествата ще вземат и президентът Румен Радев, и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Няма да бъде ограничаван и достъпът на граждани до националната светиня. Всеки, който иска да се включи в поклонението, ще може да се качи на Шипка.

в София програмата на честванията на Националния празник започва в 11 ч пред паметника на Незнайния воин, където ще се състои церемонията по издигането на Националното знаме на Република България.

В 12 ч ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

Тържествената заря проверка в чест на 142-ата годишнина от Освобождението на България ще се проведе от 18:30 ч на пл. "Народно събрание".

Още от изгрев слънце граждани започнаха да се качват на връх Шипка, за да отдадат почит на героите.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничения в движението по повод честванията на връх Шипка
Ограничения в движението по повод честванията на връх Шипка
"Залогът Идлиб" - какво трябва да знаем за ескалацията на напрежението?
"Залогът Идлиб" - какво трябва да знаем за ескалацията на напрежението?