НОВИНИ

Протест на собствениците на заведения и във Варна - какви са исканията им?

bnt avatar logo
от БНТ
20:21, 11.08.2021 (обновена)
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

Собственици на заведения протестираха днес. Те се обявиха против въвеждането на повече ограничения за заведенията при нов пик на COVID-19.

Сред тях са затваряне на нощни заведения и ресторанти. От бранша настояват за нов план за справяне с кризата.

Във Варна собствениците на заведения блокираха за кратко първото кръгово кръстовище в посока курортите на север от Варна. Това се случи между 16.30 и 17.00 часа, когато движението е по-натоварено от обичайното. Макар блокирането на двете платна да се случваше поетапно, акцията им предизвика сериозни задръствания. Във Варна от бранша заявиха, че техни представители не са участвали в създаването на Националния план за справяне с пандемията и настояха той да бъде пренаписан.

В Бургас собствениците на заведения и техните служители протестираха на кръговото кръстовище на изхода на морския град, в посока автомагистрала "Тракия". Първоначално те заплашиха да блокират и трите пътни платна, полицията обаче не им разреши и блокирано остана само едното.

В София за кратко беше блокирано кръстовището на Орлов мост, след което без това да е предварително одобрено или планирано протестиращите се отправиха към здравното министерство. Там те поискаха оставката на министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

В Пловдив протестиращите заявиха, че собствениците на заведения, които са затворили при последната COVID вълна, вече разпродават имуществото си и теглят кредити, за да оцелеят. Те призоваха, ако ще има нови затваряния, те да бъдат адекватно компенсирани за загубите, които търпят. Утре във Варна и Бургас протестите ще продължат.

Михаил Николов повече от 30 години е в ресторантьорския бранш. Собственик е на три заведения, в които работят над 60 души. Повечето от тях са при него от 15 години. Заради пандемията обаче част от служителите са напуснали и са започнали нова работа в други сектори.

"Хората вече ги е страх да работят в заведенията, защото не се знае какво ще се случи. Кой каквото направи, заведенията затварят. Губим персонал. Пари е ясно, че губим. Изхвърляме стока постоянно", заяви собственикът на заведения Михаил Николов.

2020 година е била изключително трудна година за Ипек Литвинова и съпруга ѝ, тъй като и двамата работят в ресторантьорския бранш. Страхува се от възможността отново да затворят заведенията.

"От държавата някакви пари получавахме, но те не стигаха просто доникъде, понеже плащаме квартира, имаме малко дете. Нямаше други места, където можехме да кандидатстваме да работим", допълни Ипек Литвинова.

Според клиенти на заведенията, ако бъдат въведени ограничения заради увеличаващите се случаи на заразени с COVID, те трябва да са за всички, а не за определени сектори.

"Ако това би помогнало за по-бързото овладяване на ситуацията и да се достигне до новото нормално, както се казва, за кратко време мисля, че е поносимо", добави клиентът Валентин Велев.

"Ако всеки един не мисли за себе си и не вземе превантивни мерки, то трудно би могло това да се ограничи", коментира Любо Фрорев.

Михаил Николов е против плана на Министерството на здравеопазването, но няма предложение за конкретни мерки.

"Вижте, аз не съм лекар. Не мога да кажа. Аз разчитам да има професионалисти, да има хора, които разбират от материята и те да си вършат работата. Хората, които в момента го правят това нещо аз имам чувството, че не са такива", подчерта Михаил Николов.

Според хората от бранша, сега, когато има ваксини, не трябва да има затваряне и ограничаване на работата на заведенията.

Ресторантьори затвориха едно от централните кръстовища в Пловдив (Снимки)

"Лек има, така че, който го е страх, се ваксинира или не ходи на заведение", отбеляза Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на заведенията в България.

Сотиров заяви, че не одобряват и подхода на Франция с допускането в заведения само на хора с ваксина или с тест.

"Това е дискриминационно решение, отново, поредно и би следвало да влиза в сила единствено, ако само и единствено, ако важи за всички сектори, ако в градския транспорт може да се влиза само от ваксинирани клиенти, да ок", каза още Марин Сотиров.

Работещите в бранша се надяват да бъде изработен нов план, който да не предвижда отново затваряне на заведения.

Репортер: Ива Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неизвестното от Червен - най-големият средновековен град от Второто българско царство
Неизвестното от Червен - най-големият средновековен град от Второто българско царство
Рискове за нова мигрантска вълна от Афганистан
Рискове за нова мигрантска вълна от Афганистан