НОВИНИ

Протест срещу изсичането на дървета на улица "Опълченска"

Реконструкция в София

Ерика Шаумян
от Ерика Шаумян
20:20, 21.08.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Ремонтът на улица "Опълченска" продължава, но и протестите също. Жителите на района не са съгласни с частта от проекта, която налага отсичането на 39 дървета на възраст между 30 и 60 години.

От Столична община обясниха, че ремонтът е изключително важен, защото с него ще се поднови и модернизира остарялата ВиК мрежа.

Обсъден е и вариант, в който дърветата да бъдат изкоренени и посадени на друго място, но проектът на ремонта не го позволява.

На мястото на отсечените дървета ще бъдат засадени нови 103. Въпреки това жителите на района продължиха да протестират и днес.

"Нямаме нужда от повече коли и повече булеварди. Отдавна се говори в България, а вече и в цяла Европа се прави - стари булеварди да бъдат озеленявани и да се вкарва повече зеленина в градовете", заяви Вера Станевска, организатор на протеста.

"Просто се борим за глътка въздух, защото виждате колко е натоварен трафикът, колко много прах има, колко изгорели газове. Тези дървета ни спасяват", допълни Емилия Миланова, протестиращ.

"Дърветата попадат в територията на уличната мрежа от една страна, но също така под тях ще бъде изградена тази изключително важна ВиК мрежа. Така че, ако влезнем под дърветата ние няма как да ги запазим в цялост и тяхната коренна система ще бъде нарушена. Съответно и безопасността на гражданите ще бъде компроментирана. Ще бъдат изрязани 39 дървета, но което е по-важно - ще бъдат засадени по продължение на улицата 50 нови дървета, а 53 нови ще бъдат посадени в близост. След края и завършването на ремонта булевардът ще бъде по-зелен отколкото е в момента", каза още Иван Василев, заместник-кмет "Обществено строителство".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 обяви втори входящ трансфер за деня
ЦСКА 1948 обяви втори входящ трансфер за деня
Четири са откритите тела след потъването на яхтата край Сицилия
Четири са откритите тела след потъването на яхтата край Сицилия