НОВИНИ

Протести срещу задължителната ваксинация във Франция и Гърция

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:11, 15.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Протести срещу здравните пропуски във Франция, стигна се до сблъсъци с полицията. Хиляди протестират и в Гърция срещу задължителната ваксинация. Според експерти на СЗО и Уницеф децата плащат "тихата цена на пандемията".

Полицията в Париж използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу здравните пропуски. Демонстрацията не е имала разрешение и това е сред причините за силовата намеса на служителите на ред.

В началото на седмицата президентът Еманюел Макрон предложи редица мерки, с които се цели ограничаване на разпространението на Делта-варианта на вируса. На кино и в заведение - само срещу ваксинационен сертификат или отрицателен PCR - едно от предложенията. Имунизациите за здравни и социални работници стават задължителни.

"Протестирам срещу здравните пропуски, защото това е абсолютно недемократична мярка, тиранична! Мисля, че все повече вървим към диктатура!", споделя жителят на Париж Жан-Луи.

В Атина повече от 5000 души се събраха в центъра на града, за да се обявят срещу задължителната ваксинация. Към момента тя се отнася само за здравните работници.

От петък в ресторантите и нощните заведения на закрито ще се допускат само хора с имунизации.

"Всеки човек има правото да избира. Ние избираме, никое правителство не може да избира вместо нас. Какво правим с телата си и какво другите правят - всеки си решава", казва кардиологът Фаидон Воволис.

Към момента 41% от населението на Гърция е ваксинирано.

Близо 23 милиона деца не са получили задължителните си ваксини през изминалата година. Причината - ковид пандемията. Ако тази тенденция не бъде променена, ни очаква друга криза, предупреждават от СЗО и УНИЦЕФ. Пропускане на имунизациите създаде "перфектната буря" - незащитените деца са предразположени към заразяване с болести, за които вече има ваксини.

"Имаме тъжна новина - ковид пандемията доведе до много сериозен спад на детската ваксинация, върна ни назад с повече от десетилетие. През 2020 година около 23 милиона деца са пропуснали основна ваксинация според имунизационния календар. Това е най-големият брой незащитени деца от 2009 насам", каза Кейт О'Браян, директор "Имунизации".

Според здравните експерти наваксването с ваксинирането трябва да започне незабавно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5 години от опита за преврат в Турция
5 години от опита за преврат в Турция
Как се разпределят мандатите в 46-ото Народно събрание?
Как се разпределят мандатите в 46-ото Народно събрание?