НОВИНИ

Провал за Левски на старта на пролетния дял на футболното първенство

провал левски старта пролетния дял футболното първенство
bnt avatar logo
от БНТ
14:43, 11.02.2023 (обновена)
Чете се за: 07:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Левски започна новата година със загуба след вратарска грешка. Играчите на Станимир Стоилов отстъпиха с 0:1 домакинството си на Черно море при подновяването на пролетния дял на Първа Лига, което се игра на стадион “Ивайло” във Велико Търново.

Единственото попадение в срещата от 19-ия кръг бе дело на Александър Василев, който се разписа в 35-ата минута, след като Николай Михайлов сбърка. През втората част гол на Алекс Фернандес бе отменен след намесата на ВАР в 72-ата минута заради игра с ръка на Атанас Илиев, а в 77-ата минута попадение на Исмаил Иса бе отменено поради засада.

26-кратните шампиони на България за първи път излязоха с новите си фланелки по случай 80-годишнината от раждането на най-голямата синя легенда Георги Аспарухов-Гунди, с която футболистите ще играят цяла пролет. Илиян Стефанов пък получи наградата за най-красив гол за миналата година според феновете на Левски, този, който донесе Купата на България срещу ЦСКА-София.

Още във втората минута новият нападател на столичани Рикардиньо бе изведен зад защитата, но Дюлгеров излезе напред и съобразително се хвърли в краката му и предотврати опасност, като дори получи неволен удар от бразилеца. Играчите на Столиов бяха по-активни, но не успяваха да създават чисти положения. Около 20-ата минута Велислав Василев и Атанас Илиев в рамките на няколко секунди пробваха удари, но далеч от целта.

Малко по-късно Рикардиньо в 22-ата минута нахлу в наказателно поле и стреля силно под гредата, Дюлгеров обаче реагира добре е изби в ъглов удар. Стражът на “моряците” отново спаси вратата си в 25-ата минута след изстрел на Кръстев, както и в 29-ата минута, когато парира изстрел от 16 метра на Стефанов, който отиваше в долния ляв ъгъл.

В 35-ата минута Черно море поведе след доза късмет. При атака на "моряците" отдясно Попов центрира от въздуха, а топката направи голяма парабола, която затрудни Михайлов. Опитният страж вървя назад и при опита да избие топката, която отиваше в рамката на вратата, тя срещна горната греда и от един метър Василев вкара един от най-лесните си голове, след като изпревари Роналдо. Попадението стресна играчите в синьо, които до почивката не успяха да се съвземат.

Втората част започна с по-активна игра на Левски, но след 120-секунди срещата бе прекратена за пет минути, тъй като нямаше видимост заради множеството димки от агитката на "сините". Веднага след подновяването на играта Илиев се откъсна зад защитата на "сините", но стреля слабо и без да затрудни Михайлов. Теренът в Търново беше изчистен, но въпреки това тежък за игра, като топката се движеше бавно, както действаха и играчите на Стоилов, които с всяка изминала минута все повече губеха сили и увереност.

В средата на второто полувреме Черно море отбеляза втори гол, след като Алекс Фернандес стреля и топката рикошира в Сундберг и спря в мрежата. Попадението обаче беше отменено след няколко минутно гледане на ВАР, като дори се наложи реферът Никола Попов да ходи и да гледа повторение, за да вземе окончателно решение. Той отсъди игра с ръка на Илиев при подаването към Фернандес. В този момент Иса и Даниел Димов влязоха, а малко след това бившият таран на Левски вкара хубав гол с глава, но и той бе отменен за радост на "сините", тъй като играчът бе зад отбраната при центрирането към него. В този момент част от публиката започна да скандира името на Пламен Андреев, който бе на пейката.

Младите Марин Петков и Борислав Рупанов замениха Уелтон и Стефанов, което не промени много ситуацията на терена. Левски продължаваше да изпитва трудности и нямаше сила и идея да създаде опасна атака.

Чак в 86-ата минута Роналдо пробва рефлекса на Дюлгеров, който отново показа отличен рефлекс и спаси вратата си.

С победата Черно море събра 32 точки и излезе на шесто място за сметка на съперника си. Левски е седми с 32 пункта.

"Късметът не беше на наша страна. Няма да има отлагане на мачове, играхме на ледена пързалка, дано всички, които взимат решенията за подобни мачове, да са доволни. За футбол не мога да говоря, теренът беше замръзнал и отне цялата комбинативност на играта. За съжаление на такива терени една грешка решава мача и ние допуснахме такава. Не мога да кажа, че играчите не са се старали. Аз съм виновен за загубата. Щом сме получили гол, значи всички не сме си свършили работата", заяви Станимир Стоилов след поражението на "сините".

"Естествено, че съм доволен от победата, особено при такива условия, при които на преден план излизат морално-волевите качества. Левски е класен отбор, който прогресира. Мога да съм благодарен за себераздаването на играчите. Целият отбор трябва да играе в дефанзивен план, когато искаш да печелиш срещу такива противници. През второто полувреме теренът позволяваше да се играе и мисля, че през последните 20-30 минути контролирахме напълно играта", коментира старши треньорът на Черно море Илиан Илиев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В "Европейци": Да превърнеш растение в здраве
В "Европейци": Да превърнеш растение в здраве
Неуспешна хакерска атака срещу сайта на прокуратурата
Неуспешна хакерска атака срещу сайта на прокуратурата