Радев обсъди с Ердоган усложнената обстановка с пожарите и миграционния натиск

от БНТ
17:28, 03.08.2021
Чете се за: 01:37 мин.
По света
румен радев обсъди давид сасоли теми дневния ред
Слушай новината

Усложнената обстановка, предизвикана от пожарите в Турция и България, както и намаляването на миграционния натиск, обсъдиха в телефонен разговор днес държавният глава Румен Радев и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган.

Българският държавен глава изказа съболезнования по повод жертвите, които пожарите взеха, и изрази солидарност към усилията за справяне с бедственото положение.

"Следим със загриженост обстановката в Турция и се надяваме на бързото ѝ овладяване", заяви Румен Радев.

Той допълни, че страната ни също е изправена пред сложна обстановка и е ангажирала всички сили и техника за справяне с пожарите. България изразява готовност правителствата на двете държави да обсъдят при необходимост съдействие от българска страна за справяне с щетите от бедствието.

България оценява високо усилията на Турция за овладяване на засиления миграционен натиск на границата си с Иран, заяви българският държавен глава. Страната ни също отчита усложняване на миграционната обстановка, посочи президентът. По думите му страната ни очаква Турция да продължи, както досега, да изпълнява споразуменията с ЕС, договорени през 2016 г. в областта на незаконната миграция.

Президентите Радев и Ердоган заявиха готовност за продължаване на двустранния политически диалог и задълбочаване на икономическото и търговско сътрудничество.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
„Има такъв народ“ представи състава на проектокабинета си пред БСП
„Има такъв народ“ представи състава на проектокабинета си пред БСП
Испания срещу Бразилия във финала на футболния турнир в Токио
Испания срещу Бразилия във финала на футболния турнир в Токио