НОВИНИ

Папата е обещал своята подкрепа ръкописът на Петър Богдан да се върне в България

живо изявление румен радев аудиенцията папата
bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 27.05.2021
6031
Чете се за: 06:32 мин.
Политика
Слушай новината

Много топла визита, топъл и радушен прием. Това заяви след срещата си с папата президентът Румен Радев. Българска делегация, водена от държавния глава, днес бе на аудиенция при главата на Римокатолическата църква. Радев разговаря и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

"Това ни е третата визита, с папата продължихме да обменяме мисли в различни сфери - не само политика. Посланието на папата към българския народ е за здраве, благополучие, просвета. Папата има желание нашите църкви да се сближават все повече", каза още Радев.

Това, че всяка година на 24 май се приема българска делегация на най-високо ниво, е важен знак за признание за България - за ролята и мястото ѝ в световното и културно пространство.

Папа Франциск е много навътре в съвременните процеси, той живее с тях и заема активно отношение към всички съвременни проблеми, каза Радев.

"Освен за съвременния бич в държавността - корупцията, която има и в църквата, той сподели какво е казала баба му. Знаете, че тя го е открила към българското кисело мляко. Баба му е казала - "Дяволът влиза в човека през джоба", уточни Радев.

"Беше символ и това, което подарих на папата - композиция, която е с много силен заряд на обединяваща символика", каза президентът. Той подари на папа Франциск икона домашен триптих от Тревненската школа. На нея е изобразена Света Богородица със светци пазители на дома. Има символи на християнското изкуство, използвани от католическата общност у нас.

За разлика от предишния път, сега българската делегация е получила достъп до библиотеката на Ватикана. На президента е представен ръкописът на документа, в който се споменава за историята на Петър Богдан.

"Това е събитие от огромно значение за България - за нейната история. Едно изключително силно послание за свобода, за чест, за осъзнаването на един народ", каза той.

Написаната на латински история от Петър Богдан се смята, че е създадена около 1667 - 1668 г. или около век преди "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски. През 2017 г. ръкописът е открит в библиотеката в Модена.

Миналата година е трябвало ръкописът да бъде изложен за месец в президентството и после в Националната библиотека, но това се е осуетило заради ограниченията заради Ковид.

Радев заяви, че папата е обещал своята подкрепа ръкописът да се върне в България.

"Преди малко се случи историческо събитие. Ние имаме за първи път служба от български архиепископ в тази базилика "Сан Клементе", където са служили нашите свети братя Кирил и Методий. Това е огромно признание", заяви още държавният глава.

Президентът Радев подари на папата икона домашен триптих от Тревненската школа

Пред журналистите Радев отказа да коментира вътрешнополитически теми. Той обаче уточни, че указът за освобождаването на шефа на ДАНС го е подписал в България.

На въпрос за професионалните качества на новото ръководство Радев каза:

"Новото ръководство на ДАНС ще си докаже своите качества с работа и с дейност. Виждате какъв проблем се беше отворил за националната ни сигурност, когато ДАНС обслужва определени партии и личности, а не обслужва националния интерес. Ето затова стигнахме дотук. Ето затова няма никакви резултати в борбата ни с корупцията по високите етажи на властта. Затова, както те самите признават, години наред, чужди шпиони действат из България и много други неща. Това са затваряне на очите за огромни нарушения, затваряне на очите за огромни корупционни скандали без никакви действия".

Радев не е информиран, че Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация

Радев каза, че не му е докладвано, че Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация. "По закон всички министри придобиват със своето назначаване достъп до класифицирана информация", каза държавният глава.

На въпрос дали португалското председателство е предложило в смесената комисия по исторически въпроси да участват чужди експерти Радев отговори: "Нямаме нужда от никакви посредници. Никой не познава по-добре нашата история от самите нас. От нас зависи - от един конструктивен, открит диалог. Вярната стъпка е една - в София за двустранен диалог. Трябва да търсим устойчиво и необратимо решение.

Радев: Съвместното ни пътуване с Пендаровски до Рим е прекрасен повод да подновим диалога между двете страни

Тази година за първи път заедно до Рим летяха българският президент Румен Радев и президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски. По-късно днес се очаква двамата да дадат изявления.

По традиция около 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий и на българската азбука, просвета и култура и на славянска книжовност, делегация от страната ни се среща с папата. Това е третата среща във Ватикана между българския президент и главата на римокатолическата църква, а през месец май 2019 г. папа Франциск беше в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова измама с логото на БНТ
Нова измама с логото на БНТ
Енергийният министър: БЕХ е в дългова спирала
Енергийният министър: БЕХ е в дългова спирала