НОВИНИ

Руската Държавна дума одобри анексирането на четирите украински територии

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:03, 03.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
По света
руската държавна дума одобри анексирането четирите украински територии
Слушай новината

Руската Дума единодушно ратифицира договорите за присъединяване на четирите украински области към Русия.
Това е поредният етап от анексирането на Донецката и Луганската народна република и Запорожка и Херсонска област. В документите е заложен преходен период - до 1 януари 2026 година.

Путин и проруските лидери на Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон подписаха присъединяването към Русия

Единодушно, без нито един против или въздържал се, руската Дума одобри договорите за присъединяване на 4 украински области към територията на РФ. По силата на документите се създават две нови републики - Донецка и Луганска, и две нови области - Херсонска и Запорожка. Те запазват имената си, а лидерите им ще бъдат със статут на губернатори. В следващите 10 дни президентът Путин трябва да обяви имената им.

"Луганската и Донецката република влизат с границите си от 2014 година. За Херсон и Запорожие - ще продължим консултации за границите с жителите им", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Какво предвижда преходният период? В следващите 4 години - до януари 2026 година новите субекти трябва да интегрират икономическата, финансовата и законодателната си системи към руската. От началото на 2023 година в тези територии се въвежда рублата, като украинските гривни ще могат да се използват до края на годината. До юни догодина трябва да бъдат създадени териториални подразделения на федералните органи на изпълнителната власт.

Дотогава правомощията им се изпълняват от регионалните парламенти. Руското законодателство се прилага в четирите региона от датата на приемането им в Руската федерация. Изборите за парламенти на ДНР, ЛНР, Запорожка и Херсонска област ще се проведат в един ден през септември 2023 г. По документи четирите области, нито една от които не се контролира изцяло от руски военни, вече са част от Русия. За да бъде завършено анексирането им, договорите трябва да бъдат одобрени и от Съвета на Федерацията. Заседанието му е насрочено за утре.

Украинската армия продължава успешното си настъпление на юг, руските военни изоставят позициите си, твърдят източници в Москва. Киев не коментира информацията, но обяви "частични успехи".

Зеленски: Лиман е "напълно прочистен" от руските сили

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
Стан Вавринка отпадна на старта на тенис турнира в Астана
Стан Вавринка отпадна на старта на тенис турнира в Астана