НОВИНИ

САЩ заявиха, че нямат общо с покушението срещу Исмаил Хания

bnt avatar logo
от БНТ
19:35, 31.07.2024
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон не е замесен, нито е бил предварително информиран за готвеното покушение срещу Исмаил Хания.

"Разбира се, видяхме съобщенията за покушението. Единственото, което мога да ви кажа сега е, че е по-важно отвсякога да бъде постигнато примирие и заложниците да бъдат върнати у дома. То е и в интерес на палестинците, които са подложени на ужасяващи страдания всеки ден. Деца, жени и мъже в Газа, които са попаднали в този кръстосан огън, създаден от Хамас. Примирието е в интерес не просто на Газа, но и на целия регион, защото всичко, което се случва там, е свързано", заяви Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Министърът на отбраната Лойд Остин допълни, че нова ескалация в Близкия изток не е неизбежна, но не е и гарантирана и допълни, че ако Израел бъде атакуван, Съединените щати ще му окажат съдействие да се отбранява.

ЕС призова всички страни за сдържане и подчерта, че нито една държава не печели от ескалация. И още реакции - турският президент Реджеп Ердоган обвини Израел за убийството на Хания, което нарече "отвратително предателство". Китай осъди покушението и призова за прекратяване на огъня в Газа.

От Москва заявиха, че това е "недопустимо политическо убийство".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналистите - неизменна част от всеки голям спортен форум (ВИДЕО)
Журналистите - неизменна част от всеки голям спортен форум (ВИДЕО)
Барбара Матич с олимпийската титла по джудо
Барбара Матич с олимпийската титла по джудо