НОВИНИ

Северна Корея отбелязва 75-ата годишнина от създаването си с военен парад

северна корея отбелязва ата годишнина създаването военен парад
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
08:32, 09.09.2023
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун отбеляза днес 75-ата годишнина от създаването на КНДР с парад на паравоенни формирования и с дипломатически контакти, изразявайки готовност да задълбочи връзките с Китай и Русия, предаде Ройтерс.

Ким прие парада на площад "Ким Ир-сен" в Пхенян и проведе разговори с представителите на китайската делегация, пристигналата в Северна Корея по случай празника и оглавявана от вицепремиера Лю Гочжун, съобщи севернокорейската новинарска агенция КЦТА.

Китайският президент Си Цзинпин изпрати на севернокорейския лидер писмо, в което изразява желанието си да укрепи стратегическите комуникации и сътрудничеството на работно равнище с него.

Руският президент Владимир Путин също изпрати писмо на Ким. В него се казва, че двете страни ще разширят двустранните връзки, за да гарантират сигурността и стабилността на Корейския полуостров и в Североизточна Азия.

Путин и Ким Чен-ун може да се срещнат следващата седмица

Заедно с Ким Чен-ун на парада бяха дъщеря му Ким Джу-е, китайски и руски дипломати. В парада участваше и руският военен оркестър "Александров".

По време на парада на площада се приземиха парашутисти, а в небето прелетяха в строй самолети, изобразявайки числото "75".

В тържествен марш по площада преминаха формирования на Работническо-селското червено опълчение и военна техника.

Парадът бе организиран в момент, в който КНДР се опитва да укрепи връзките си с Китай и Русия и да обърна още по-голямо внимание на разработването на нови оръжия с оглед на задълбочаващото се военно сътрудничество между Южна Корея, САЩ и Япония.

снимки: БТА

Парадът бе проведен и на фона на новината, че Северна Корея е построила "тактическа ядрена щурмова подводница", способна да извърши ядрено нападение. Лидерът Ким Чен-ун се зарече "да укрепи още повече ядрения възпиращ потенциал" на страната си.

Както се твърди, севернокорейският ръководител се очаква през идната седмица да замине за руския град Владивосток, за да се срещне с президента на Русия Владимир Путин и да обсъди с него евентуално оръжейно споразумение.

Ким Чен-ун планира да се срещне с Путин в Русия този месец

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение със сила 4 разлюля Благоевградско
Земетресение със сила 4 разлюля Благоевградско
Португалия надви минимално Словакия за пета поредна победа по пътя към Евро 2024
Португалия надви минимално Словакия за пета поредна победа по пътя към Евро 2024