НОВИНИ

Шефът на "Булгаргаз": Ще има недостиг на газ с идването на отоплителния сезон

bnt avatar logo
от БНТ
08:11, 04.08.2022
5626
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Купуването на руски газ от "Булгаргаз" през търговци на газ на по-високи цени се е случило през месец май и в следващите месеци след прекратяването на доставките от "Газпром". Това потвърди в студиото на "Денят започва" председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски.

Той подчерта, че е удачно да се използва правилната формулировка - търговци на газ, а не посредници. Търговците на газ са компании, които оперират на пазара и това е тяхната дейност - да купуват газ, било от Русия, било втечнен газ и да го продават. "Булгаргаз" са заменили липсващите количества.

"Ситуацията беше такава - от днес за утре се прекратиха доставките и когато замениш доставки по дългосрочен договор с по-изгодни условия с такива с цени на текущи пазари, цената е по-висока. Това е кризисна ситуация, с която трябваше да се справим", каза той.

Топчийски се надява цената на газа за септември да бъде малко по-ниска, тъй като се забелязва успокоение през последната седмица. "За съжаление тенденцията няма да е в трайно намаление, тепърва ще има недостиг с идването на отоплителния сезон", каза той.

"Оттук насетне трудно би бил решен проблемът с газовите доставки. Единственото, което трябва да се прави, е да се управлява правилно и балансирано в следващите година-две, тъй като това са обстоятелства, които не зависят от България, процеси, които ще отнемат време", смята шефът на "Булгаргаз".

Топчийски потвърди, че за азерския газ не се плаща на договорена цена, тъй като не е финализиран интерконекторът с Гърция. Това ще стане след пускането на експлоатация на връзката през октомври. В момента част от количествата са на договорна цена, част са на близка до пазарната.

Важно е да се каже, че азерският газ, който плащаме не по договорна цена, е допълнителен, каза той.

За 7-те танкера с втечнен газ каза, че офертата е приета под условие и крайната дата за финализиране на договора е 19 август. Не смята, че цената на американските компании е изгодна - тя е близка до пазарни цени.

"За нас приоритет номер е наличието на газ, цената наистина е важна, но остава на второстепенен план", каза Топчийски.

Той коментира, че договорените три танкера втечнен природен газ няма да бъдат достатъчни за да гарантират цялото потребление у нас. Недостигът ще бъде в рамките на 50% от количествата за бизнеса.

Той отрече "Булгаргаз" да е на загуба, а напротив - за последния отчетен период е на оперативна печалба от 6,5 млн.

"Тези 500 млн., които бяха визирани като загуби, няма такива суми. Факт е, че все още имаме проблем със събираемостта. Ликвидността на дружеството е под въпрос. Основният длъжник е "Топлофикация София" и се опитваме да съберем по-голяма част от вземанията, за да имаме оборотни средства", каза Топчийски.

По думите му до октомври хранилището в Чирен, което гарантира зимния сезон у нас, няма да бъде запълнено изцяло, а само с максимално възможните количества: "Вървим по план, "Булгаргаз" нагнетява количества дори малко над тези по план, смятам, че в началото на отоплителния сезон ще бъдем близко до 80-те процента".

Булгаргаз продължава и разговорите с "Газпром".

"В момента сме в ситуация, в която чакаме техен писмен отговор дали те биха гарантирали, че няма риск за "Булгаргаз", ако има такъв отговор, бихме продължили напред някаква дискусия, но вероятността това да се случи не е много голяма".

По думите на Топчийски решение може да бъде само договарянето на допълнителни количества от други източници. Той прогнозира, че недостигът на синьо гориво на пазара ще продължи поне две години.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА и Левски излизат за положителни резултати в Лигата на конференциите
ЦСКА и Левски излизат за положителни резултати в Лигата на конференциите
Григор Димитров се завърна на корта с трудна победа
Григор Димитров се завърна на корта с трудна победа