Сидни регистрира най-горещата ноемврийска нощ

от БНТ , Източник: БГНЕС
14:42, 29.11.2020
Чете се за: 01:13 мин.
По света
сидни регистрира горещата ноемврийска нощ

Сидни записа най-горещата ноемврийска нощ, тъй като най-големият град в Австралия страда от гореща вълна през уикенда, при която дневните температури достигат над 40 градуса по Целзий, предаде АФП.

Температурата през нощта не е спаднала под 25,3 градуса по Целзий в събота срещу неделя в централната част на Сидни, сочат данните на метеорологичното бюро, което я прави най-горещата ноемврийска нощ откакто започва регистрирането.

Температурата вече беше достигнала палещите 30 градуса по Целзий към 4:30 сутринта в неделя, преди да достигне над 40 градуса за втори пореден ден.

"Нов Южен Уелс е в разгара на мощна гореща вълна", каза Агата Имелска от Бюрото по метеорология.

Коала се разхлажда с дворна пръскачка в Австралия

Рекордите през деня за ноември паднаха в югоизточната част на Австралия, като градовете Грифит и Милдура достигнаха съответно 43,2 и 45,7 градуса по Целзий в събота.

Снимки: БГНЕС

Заради горещата вълна има забрани за запалване на огньове, която влезе в сила в големи части на щат Нов Южен Уелс, който беше силно засегнат от катастрофални пожари през последното лято. Редица пожари избухнаха в неделя, включително един в западните покрайнини на Сидни.

Повече от 60 пожара все още горят в щата, но повечето бяха поставени под контрол от пожарникарите, тъй като промяната на южния вятър доведе до бърз спад на температурите.

Сезонът на пожарите убива или разселва близо три милиарда животни и струва на икономиката около 7 милиарда щатски долара. Последната гореща вълна идва само две седмици след като правителствените учени предупредиха, че зависимата от изкопаеми горива държава трябва да се подготви за по-лошото, прогнозирайки, че изменението на климата ще продължи да влошава положението с пожарите, сушите и циклоните в Австралия.

Консервативният премиер Скот Морисън нееднократно омаловажава връзката между изменението на климата и горските пожари и се ангажира да запази Австралия като един от водещите износители на изкопаеми горива в света. Но австралийците са все по-загрижени за изменението на климата, като скорошно проучване на института Lowy в Сидни показва, че почти 90% вярват, че това е критична или важна заплаха.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Предлагат нулево ДДС за ваксините срещу COVID-19
Предлагат нулево ДДС за ваксините срещу COVID-19
Гранични полицаи задържаха 7 незаконни имигранти, укрити в камион
Гранични полицаи задържаха 7 незаконни имигранти, укрити в камион