НОВИНИ

Скандали, политика и освирквания белязаха финалната "нощ на хаоса" на Евровизия (СНИМКИ)

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:14, 12.05.2024
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

Триумф за Швейцария на тазгодишната "Евровизия". 24-годишният Немо е първият небинарен изпълнител, спечелил най-престижния песенен конкурс на Стария континент.

Нощта на сцената, а и зад кулисите в Малмьо, беше белязана от политически скандали, освиркване и дисквалифицирани участници. За "Евровизия", която трябваше да отбележи 50-та годишнина от победата на АББА в конкурса, но беше наречена "нощ на хаоса".

Не беше любимец на публиката, но спечели вота на журито в почти всички 37 държави, които имаха право на глас. Немо, който определя пола си като "галактика, която се рее в Космоса". 24-годишният швейцарец триумфира на 68-мото издание на "Евровизия".

The Code - микс от опера, дръм енд бейс, хип-хоп и поп. И лична изповед на Немо за пътя, който извървял в търсене на себе си. "Между нулите и единиците открих своето кралство" изпя швейцарецът след като получи мечтания трофей. А в емоцията си без да иска счупи кристалния микрофон, който се връчва на победителя на "Евровизия".

"Аз не просто разбих кода. Счупих си и трофея, а също така и палеца. Е... Всичко е наред, всичко е наред. Дадоха ми нова статуетка, така че сега си имам две", сподели Немо, победител на "Евровизия".

Това е третата победа за Швейцария на най-престижния песенен конкурс. На крачка от триумфа и като безапелационен любимец на зрителите - така си тръгва от Швеция хърватският представител Baby Lasagna.

Трети останаха представителките на Украйна, следвани от Франция и Израел.

Участието на израелската представителка - 20-годишната Еден Голан на "Евровизия" стана повод за мащабни пропалестински протести в Малмьо през цялата седмица.

До сблъсъци се стигна и в деня на конкурса, а освирквания се чуваха дори сред зрителите в залата, макар тази година мотото да беше "Музиката ни обединява".

Разделение имаше и покрай участието или по-скоро отсъствието от финала на нидерланския представител. Часове преди концерта, от EBU съобщиха, че Йост Клайн е дисквалифициран заради "заплашително поведение" към жена от екипа. По-късно беше уточнено, че нидерландецът, който беше сред фаворитите за победата, е помолил да не бъде сниман след свое изпълнение на сцената, а когато молбата му не била изпълнена, проявил агресия към операторката.

Вотът на нидерландското жури все пак беше съобщен, но от залата в Швеция и на фона на бурни освирквания от феновете на Клайн.

Извън скандалите - и тази година "Евровизия" не беше лишена от екстравагантни участници, които шокираха със сценичната си визия.

А макар и да се радва на бляскава кариера както самостоятелно, така и с групата си Years and years, актьорът и певец Оли Алекзандър от Великобритания не получи нито една точка от вота на публиката.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават ожесточените боеве в Украйна: Всичко е под контрол, казва войник от фронта
Продължават ожесточените боеве в Украйна: Всичко е под контрол, казва войник от фронта
Под знака на скандала премина клетвата на новия президент на Северна Македония
Под знака на скандала премина клетвата на новия президент на Северна Македония